A+ A A-

Reisu-l-ulemu posjetila ministrica vanjskih poslova BiH

02 06 2021 01 reis ministrica turkovic

Reisu-l-ulemu Islamske zajednice Husein-ef. Kavazovića danas je posjetila ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine gospođa Bisera Turković. Tema sastanka je bila status Ugovora Islamske zajednice i države Bosne i Hercegovine, koji nije potpisan ni skoro deceniju i po nakon što je država Bosna i Hercegovina iste takve ugovore potpisala s Katoličkom crkvom u Bosni i Hercegovini i Srpskom pravoslavnom crkvom. Iako je prošlo više od sedam godina od kada je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo konačan tekst Ugovora i poslalo ga Predsjedništvu Bosne i Hercegovine na potpisivanje, Predsjedništvo ni nakon brojnih intervencija od strane IZ u BiH, nikada nije pozvalo Islamsku zajednicu da potpišu Ugovor.

Ministrica Turković je informirala Reisu-l-ulemu da druge dvije vjerske zajednice, koje su potpisale ugovor sa državom BiH, insistiraju da se odredbe ovih ugovora implementiraju u nekim važnim aspektima njihovoga sadržaja, posebno onih koji se tiču njihovih statusnih i materijalnih prava.

Reisu-l-ulema je ministrici Turković saopćio stav Islamske zajednice kako je neprihvatljivo da druge vjerske zajednice konzumiraju prava iz potpisanih ugovora, dok se istovremeno opstruira potpisivanje takvog ugovora sa Islamskom zajednicom i time se najbrojnija vjerska zajednica u Bosni i Hercegovini dovodi u neravnopravan položaj, a muslimani – njeni pripadnici bivaju diskriminirani.