Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulemu posjetio ambasador Kraljevine Saudijske Arabije

05 04 2021 02 reisu l ulema saudijski ambasador

SARAJEVO, 5. april 2021. – Danas je reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića u njegovom kabinetu posjetio saudijski ambasador Nj.E. Usame bin Dahil el-Ahmedi (Osama bin Dakhil Al-Ahmadi) kako bi mu čestitao nastupajući mubarek mjesec Ramazan. Dvojica sagovornika su, u prijateljskom i srdačnom razgovoru, razgovarali i o iskustvu pandemije u dvjema zemljama.

Reisu-l-ulema se, uz ostalo, zanimao i za mogućnost nabavke vakcina protiv korona virusa, te o predstojećem obavljanju hadža. Ambasador El-Ahmedi je Reisu-l-ulemu informirao o stanju sa pandemijom u njegovoj zemlji, kazavši da je u njoj do sada vakcinisano 4 miliona stanovnika u obje doze, ali da se i sama Saudijska Arabija suočava s teškoćama u pogledu nabavke dodatnih vakcina, te da se dobijene vakcine ne mogu izvoziti u druge zemlje.

Što se tiče obavljanja hadža, rekao je da vlasti njegove zemlje još nisu donijele konačnu odluku o tome, premda se vrše sve pripreme za narednu sezonu hadža. Kako god, naglasio je, niko u hareme Meke i Medine ne može ući bez potvrde o vakcinisanju, što se odnosi i na klanjače teravih-namaza, koji će taj namaz na tim mjestima ovog Ramazana obavljati u ograničenom broju.