A+ A A-

Reisu-l-ulema izrazio saučešće povodom smrti gosp. Davida Kamhija

reisu l ulema pismo

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović povodom smrti bivšeg hazana Sarajevske sinagoge i istaknutog člana Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini gospodina Davida Kamhija uputio je saučešće porodici i Jevrejskoj zajednici u našoj zemlji.

- U svoje lično ime i u ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izražavam svoje saučešće povodom tužne vijesti da nas je napustio uvaženi gospodin i moj prijatelj David Kamhi. Svoje saučešće izražavam Jevrejskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, Jevrejskoj opštini u Sarajevu i Jevrejskom kulturno -prosvjetnom i humanitarnom društvu La Benevolencija, čiji je gospodin Kamhi bio istaknuti član i predstavnik. Posebne izraze suosjećanja iskazujem njegovoj porodici, ali i svim građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine, jer  njegov odlazak je gubitak za sve nas - kaže se u pismu saučešća.

Reisu-l-ulema je ocijenio da je Bosna i Hercegovina izgubila velikog patriotu, a Islamska zajednica i on lično iskrenog prijatelja.  

- Njegova ljubav prema Sarajevu i Bosni, kao i njegovo zalaganje za ideju zajedničkog života u različitostima će ostati inspiracija budućim generacijama mladih svih vjera i svjetonazora. Napustio nas je jedan od čuvara sarajevskog duha, ali njegovo nasljeđe će živjeti - kaže se u pismu.

David Kamhi, univerzitetski profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, bivši diplomata i istaknuti član Jevrejske zajednice u našoj zemlji, preminuo je danas u 85. godini.

12 03 2021 01 kamhi