A+ A A-

Reisu-l-ulema boravio u radnoj posjeti Muftijstvu tuzlanskom

  • 0101

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović boravio je u utorak, 26. januara 2021. godine u radnoj posjeti Muftijstvu tuzlanskom. Tom prilikom Reisu-l-ulema je posjetio Medžlis IZ-e Kalesija, prisustvovao je hafiskoj dovi u Behram-begovoj medresi, svečanom otvaranju Centra za mlade u Tuzli, te je održao sastanke s imamima, glavnim imamima i muderisima Medrese.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je istakao da je ova posjeta reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića Muftijstvu tuzlanskom iznimno sadržajna i važna za ovo muftijstvo jer su njome obuhvaćeni džemat, medžlis i ustanove Islamske zajednice na području ovog muftiluka.

Reisu-l-ulema posjetio Medžlis IZ-e Kalesija

Reisu-l-ulema je ovu posjetu Muftijstvu tuzlanskom počeo susretom s rukovodstvom i imamima Medžlisa IZ Kalesija.

Govoreći o brojnim izazovima pred kojima su se nalazili muslimani Bošnjaci u prošlosti Reisu-l-ulema je posebno istakao mudrost i predanost naše uleme svojoj vjeri i narodu. Istakao je primjer reisu-l-uleme Mehmeda Teufika Azabagića i važnost njegove Risale o hidžri, kojom je zaustavio iseljavanje našeg naroda s ovih prostora, a koju bi i danas na isti način trebalo čitati. U Risali je reis Azabagić poručio da je Bosna i Hercegovina naša domovina i da je ovdje naš korijen, naš temelj.

„Naša ulema je uvijek istrajavala na kur’ansko-sunnetskim principima i nikada se toga nije odricala. Naša obaveza i danas je da čuvamo džemat i jedinstvo, te da neumorno radimo i prenosimo emanet islama našoj djeci“, poručio je imamima reisu-l-ulema Kavazović, te se osvrnuo i na trenutno tešku situaciju kada su u pitanju migraniti, a koji prolaze i kroz Kalesiju, podsjetivši da je naša obaveza svakog čovjeka gledati s poštovanjem.

„Medžlis Islamske zajednice Kalesija jedan je od medžlisa koji su temelj naše zajednice. Uvijek je Zajednici davao ono što joj je bilo potrebno da opstane na ovim prostorima, a posebno u onim najtežim vremenima“, zaključio je Reisu-l-ulema.

O stanju u Medžlisu IZ Kalesija govorio je glavni imam Muharem-ef. Mešanović, te penzionisani glavni imam Enver-ef. Alić i hafiz Husein-ef. Smajić. Muharem-ef. Mešanović je izrazio veliko zadovoljstvo posjetom Reisu-l-uleme i njegovih saradnika.

„Mi smo u svakom pogledu uvijek bili podrška našem Reisu-l-ulemi, i dok je bio muftija Muftijstva tuzlanskog, i nastojaćemo da sve naše obaveze i zaduženja ispunimo i izvršavamo na najbolji mogući način, kako bi i tokom naredne posjete Reisu-l-ulema bio zadovoljan sa našim radom“, kazao je glavni imam Mešanović.

Nakon susreta Reisu-l-uleme s rukovodstvom i imamima MIZ Kalesija upriličena je i posjeta kompleksu džamije s obrazovnim centrom i imamskim stanom „Abdullah bin Muhammed Mu'mineh“ u kalesijskom džematu Dubnica. Sadržaje ovog centra predstavio je projektant Husein Dropić, a o programima koji se u njemu realizuju govorio je imam Muhamed-ef. Burić.

Naše medrese su tvrđave vjere

Hafiska dova hafizima Sinanović Almini, Baturić Halimi, Omerović Harunu i Mujanović Hammadu, svršenici i učenicima Behram-begove medresu u Tuzli, proučena je u džamiji Medrese. Ovoj svečanosti je prisustvovao reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

“Posebno sam sretan što su naše medrese tvrđave naše vjere i što se u njima emanet vjere prenosi iz generacije na generaciju. Čestitam ovim mladim ljudima na velikoj predanosti, saburu, marljivosti i trudu koji su pokazali. Njihova svijest je velika i oni su bili svjesni da se trebaju suočiti sami sa sobom. To je hrabrost na koju se mnogi od nas nisu usudili. Hafizi su učinili ono što je najbolje i njihov izbor je najbolji izbor, ali i obaveza više da se živi po Kur’anu,” istakao je Reisu-l-ulema.

Mladim hafizima i hafizama, njihovim muhaffizima i roditeljima čestitke su uputili direktor Behram-begove medrese dr. Ahmed-ef. Hatunić i izaslanik muftije tuzlanskog dr. Mensur-ef. Husić. U Behram-begovoj medresi do danas je promovirano 75 hafiza, a ovoj hafiskoj dovi prisustvovali su Ismail-ef. Smajlović, direktor Rijasetove Uprave za vjerske poslove, hafiz Senaid-ef. Zajimovićem, direktor Vakufske direkcije, Džemal Muslih, direktor Fondacije za hifz, hafizi, te ograničen broj učenika i članova porodica mladih hafiza.

Hafiza Sinanović Almina, kćerka Muje i Almire iz Zavidovića, završila je Behram-begovu medresu 2020. godine. Hifz je položila pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 10. juna 2020. godine, a njen muhaffiz je hafiz Nedžad Vehabović. Trenutno je studentica prve godine Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Hafiza Baturić Halima, kćerka Hajrudina i Aide iz Gradačca, učenica je četvrtog razred Behram-begove medrese. Hifz je položila 29. juna 2020. godine, a njen muhaffiz je hafiz Edin Dedić.

Hafiz Omerović Harun, sin Nijaza i Nevrese iz Tuzle, učenik je drugog razreda Behram-begove medrese. Hifz je položio 28. oktobra 2020. godine, a njegov muhaffiz je hafiz Abdullah Kapo.

Hafiz Mujanović Hammad, sin Jasmina i Alme rođen je Sarajevu, a trenutno je učenik četvrtog razreda Behram-begove medrese. Hifz je položio 2. novembra 2020. godine, a njegov muhaffiz je hafiz Nedžad Vehabović.

Tokom boravka u Behram-begovoj medresi reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović se sastao sa rukovodstvom i članovima Nastavničkog vijeća ove škole, te im je uputio čestitike na brojnim uspjesima koje ova škola kontinuirano ostvaruje.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović se zahvalio Reisu-l-ulemi na njegovoj podršci, istakavši da uposlenike ove škole karakterišu volja i odlučnost da našoj djeci i budućim generacijama daju ono najbolje od svog znanja, ugleda i iskustva.

Otvoren Centar za mlade

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović prisustvovao je svečanom otvaranju Centara za mlade u Tuzli sa sjedištem Mreže mladih Muftijstva tuzlanskog i Mreže mladih Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

„Islamska zajednica se uvijek trudila da oko sebe okuplja omladinu i da je na neki način profilira, da joj omili vjeru i da je drži blizu vjere, ali također i da bude odgovorna prema mladim ljudima da oni ne poprime one uklone koji nisu dobri i koje ih mogu koštati budućnosti. Mladi su danas izloženi raznim utjecajima sa svih strana. U današnjem vremenu lova na ljudske duše, ostaje u našem temeljnom opredjeljenju da Islamska zajednica omladinu drži blizu i da bude odgovorna prema njima“, poručio je Reisu-l-ulema, kazavši da je obradovan što je uz naše džamije sve više prostora koji se namjenski grade i pripremaju za aktivnosti i projekte mladih.

Džamija i kulturno-obrazovni centar Tušanj izgrađeni su i svečano otvoreni 2013. godine, kao jedinstvena, arhitektonski zaokružena i skladna cjelina, neposredno uz lokaciju nekadašnje džamije Amber-hatun, koja je porušena nakon II svjetskog rata. Uz džamiju je izgrađen i Centar koji ima dvije učionice i amfiteatar, a odskora i višenamjenski klupski prostor za mlade, odnosno Mrežu mladih, te niz pratećih sadržaja, potrebnih za njegovo funkcioniranje. Povezan je s džamijom, kao središnjom komponentom ovoga kompleksa i pruža dobre mogućnosti za redovno odvijanje odgojnih, edukativnih i drugih programa.

Snažnu podršku organiziranom i planskom radu Mreže mladih daje muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović. Njegovom inicijativom, a uz podršku Medžlisa IZ Tuzla i Behram-begove medrese, ovaj Centar će ubuduće u potpunosti biti u funkciji realizacije programa rada s mladima.

„Raduje nas što imamo jedan ovakav centar za mlade. Htjeli smo iz poštovanja prema našim generacijama mladosti da se potrudimo i da to danas i iskažemo. To govori i o trasi Islamske zajednice kada je u pitanju rad s mladima. Dosta je učinjeno na tom polju, a neka nas ovaj današnji čin podstakne da se još više brinemo o mladim ljudima“, poručio je muftija Fazlović.

Kako je istakao glavni imam MIZ Tuzla hafiz Ahmed-ef. Huskanović od prije nekoliko dana Medžlis Tuzla je džamiji u naselju Tušanj ponovo vratio njezino staro ime - džamija "Amber-hatun". Mreža mladih Medžlisa Tuzla, čiji koordinator je Esmir-ef. Hasanović, uskoro će i u ovim novim prostorima intenzivirati svoje aktivnosti.

O radu Mreže mladih Muftijstva tuzlanskog govorio je njen koordinator hafiz Abdullah-ef. Kapo.

„Na području našeg Muftijstva, uz muftiju tuzlanskog i glavne imama, koordinatori u svim našim medžlisima dali su nesebičan doprinos u radu i razvoju Mreže mladih. Postoji širok spektar i dijapazon realiziranih aktivnosti. Aktivnosti su duhovnog, odgojnog, edukativnog, društvenog, socijalnog i sportsko-rekreativnog karaktera. Takve aktivnosti se provode u 23 medžlisa na našem Muftiluku, uvažavajući razlike i određene specifičnosti medžlisa koji gravitiraju na različitim krajevima prostranog Muftiluka tuzlanskog“, kazao je hafiz Kapo, te je istakao da projekti koje realizuje Mreža mladih Muftijstva tuzlanskog imaju kontinuitet, održavaju se iz godine u godinu i nadograđuju se raznim sadržajima, a ovakve prostorije su im bile potrebne da bi mogli još aktivnije raditi. On se, ovom prilkom, zahvalio Reisu-l-ulemi na svesrdnoj podršci i brizi o mladima.

Programu, koji je održan u amfiteatru Centra za mlade, prisustvovali su direktor Rijasetove  Uprave za vjerske poslove Ismail-ef. Smajlović, direktor Vakufske direkcije hafiz Senaid Zajimović, članovi Muftijstva tuzlanskog, predsjednik i glavni imam MIZ Tuzla dr. Amir-ef. Karić i hfz. Ahmed-ef Huskanović, glavni imami i direktori ustanova Islamske zajednice na području Muftiluka tuzlanskog i jedan broj koordinatora Mreže mladih.

Na kraju cjelodnevne posjete reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića Muftijstvu tuzlanskom, u amfiteatru Berham-begove medrese, održan je radni sastanak sa glavnim imamima Muftijstva tuzlanskog, na kojem je razgovarano o aktuelnim pitanjima i planiranim aktivnostima za naredni period.