edukativna platforma Islam.ba

A+ A A-

Reisu-l-ulema: Sazrijeva svijest džematlija o značaju zekata

20 01 2021 02 reis sakuppljaci

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZ) Husein-ef. Kavazović uručio je zahvalnice imamima džemata u kojima je prkupljeno najviše zekata i sadekatu-l-fitra u prethodnoj godini, odajući priznanje i njihovim džemtlijama za izdvojenu imovinu.

- Ovim prijemom želimo zahvaliti svim imamima u BiH i poslati poruku njihovim džematlijama da cijenimo to što pomažu Bejtu-l-mal, što jačaju IZ, i što nam pomažu da u ovom teškom vremenu prebrodimo sve poteškoće koje su pred nama - poručio je ovom prilikom rukovodilac Ureda za zekat Vehid Arnaut.

Ističući kako je zekat imovinsko-socijalni temelj islama, reisu-l-ulema Kavazović je ocijenio da svijest naših ljudi u vezi sa zekatom sazrijeva, te da su iz godine u godinu rezultati sve bolji i da sve veći broj muslimana izvršava ovu strogu vjersku dužnost. Dodao je da se svijest ne razvija sama od sebe, te da su važan faktor tog razvoja upravo imami.

- Vašim trudom i zalaganjem islam na ovim prostorima postaje stabilniji, snažniji, može pokazati više humanosti, doprinositi kulturnom uzdizanju, socijalnom zbrinjavanju i biti uključen u mnoge pozitivne društvene procese - poručio je reisu-l-ulema.

Osvrnuo se i na djelovanje Huseina-ef. Đoze na oživljavanju ovog Božijeg propisa kod ljudi, rekavši da njegov obnoviteljski duh i danas lebdi nad zajednicom muslimana.

- Njegova vizija je bila, da muslimani ovih prostora trebaju svoje biće utemeljiti na univerzalnim vrijednostima islama i svim pozitivnim vrijednostima do kojih je čovječanstvo došlo u svom razvoju. No, nama, ulemi, valja znati da će veliki ljudi, iz naše bliže i dalje prošlosti, biti uvijek iznova izloženi sudu zlonamjernih ljudi, sudu koji kada se jednom uspostavi s njihovim zlim nakanama, nikada se ne okončava. Tako je i sa rahmetli Husein-ef. Đozom, Mehmed-ef. Handžićem, Kasim-ef. Dobračom, hafiz Muhamed-ef. Pandžom i mnogim drugim. Na to moramo računati! - poručio je reisu-l-ulema.

Pokazatelj duhovne snage džematlija

Raif-ef. Hasak, imam džemata džemata Miljanovci, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Tešanj, u kojem je procentualno prikupljen najviši iznos zekata u odnosu na broj džematlija, rekao je da je dobar osjećaj biti pohvaljen, ali da za njega pohvala nije jedina nagrada.

- Ovo jeste satisfakcija, ali je lijepo i to što će za ovo čuti džematlije pa i cijeli Medžlis koji je veoma dobar na ovom polju. Ovo je pokazatelj duhovne snage džematlija, te da je Tešanj jedna tvrđava duhovnosti - poručio je efendija Hasak.

Kenan-ef. Bajrić, glavni imam MIZ Kiseljak i imam džemata Han Ploča ističe da se radi o kolektivnom postignuću.

- Ovo nije samo moj uspjeh nego uspjeh svih mojih kolega imama koji našim džematlijama predstavljaju obavezu davanja zekata. Zaista sam sretan da predstavljam svoj medžlis i svoje imame, te da smo mogli dati određeni doprinos u razvoju naše zajednice - rekao je Bajrić.

Svečani prijem za najuspješnije sakupljače zekata i sadekatu-l-fitra na području islamske zajednice u Bosni i Hercegovini organizovao je Ured za zekat pri Upravi za vjerske poslove. Osim imama iz Bosne i Hercegovine sa područja devet muftijstava, nagrađeni su i imami sa područja Mešihata Srbije, nekoliko predstavnika džemata iz bh. dijaspore, kao i dvije mualime.

Na svečanosti je istaknuto da je protekla zekatska godina bila uspješna, te daje zabilježen porast od 9% na području cijele Islamske zajednice. Od toga, u BiH 3%, u dijaspori 19.07%, mešihat Srbije 4%, a Mešihat u Sloveniji 25,6%.

U akciji zekata na poljoprivredne proizvode prikupljeno je 206.034 kg. različitih prehrambenih artikala, što je u odnosu na prošlu godinu povećanje od 88.875 kg. Artiklli su distribuirani u 49 ustanova, od toga 14 kojima je osnivač Islamska zajednica i 35 različitih društveno - korisnih ustanova, sa akcentom na one koje se brinu o socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.

U prethodnoj godini vjernicima je omogućeno da i online uplaćuju zekat i sadekatu-l-fitr.

Spisak osoba kojima su uručene zahvalnice 

Muftijstvo goraždansko (Esad-ef. Grabus, Senai-ef. Gačić, Amel-ef. Kozlić i Edib-ef. Efendić), Muftijstvo sarajevsko (Nijaz-ef. Čakar, Muhamed-ef. Velić, Maid-ef. Sarač i Kenan-ef.Bajrić), Muftijstvo travničko (Mihnet-ef. Mehmedović, Ahmed-ef. Šehić, Seid-ef. Hodžič i hfz Adnan-ef. Srebrenica), Muftijstvo zeničko (Mirnes-ef. Alić, Raif-ef. Hasak, Senaid-ef. Kovačević i Bajro-ef. Džafić), Muftijstvo bihaćko (Husein-ef. Kovačević, Mirsad-ef. Sedić, Ernas-ef. Pašalić, Fahrudin-ef. Baltić i Mehmed-ef. Harčević), Muftijstvo tuzlansko (Salih-ef. Begović, Nermin-ef. Ahmetović, Kemal-ef. Gutić i Smajo-ef. Mustafić), Muftijstvo mostarsko (Šefik-ef. Čavčić, hfz. Sadik-ef Fazlagić i Muhamed-ef. Dragolovčanin), Muftijstvo bihaćko (Atif - ef. Vučkić, Adnan-ef. Jusić, Samir-ef. Delić i Ishak-ef. Patković) i  Vojno muftijstvo (Haris-ef. Hadžić).

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji (Idris ef. Beširović, Harun ef. Demirović, hfz. Adnan ef. Dupljak , Alen ef. Duraković i Enver ef. Omerović), islamske zajednice Bošnjaka u dijaspori (Hadis ef. Bošnjak, Aziz ef. Šabić, Ahmed ef. Tabaković, Aldin ef. Šahbazović, Aldin ef. Kusur, Hasan ef. Jašarević, Sabahudin ef. Sijamhodžić, Hasudin ef. Mujkić, Almedin ef. Ibišević, Enver ef. Kunić, Islamska zajednica Bošnjaka u Norveškoj, Mensur ef. Ramić i Jasmin ef. Bekrić)

Zahvalnice su uručene i za dvije muallime, Zemki Nezo iz Zenice i Ameli Klino iz Sarajeva.

(S.S./Preporod.info)