Logo

Reisu-l-ulema Kavazović posjetio mektebe MIZ Sarajevo

  • Published in
  • Kategorija: Reisu-l-ulema
  • Štampa
  • 0101

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH Husein ef. Kavazović, u pratnji svog zamjenika, muftije dr. Enes ef. Ljevakovića, direktora Uprave za vjerske poslove Ismail ef. Smajlovića i glavnog imama dr. Abdulgafar ef. Velića, posjetio je danas  mektebe u džematu Lužani na Ilidži, mekteb džemata Centralne džamije na Ilidži, kao i mektebe u džematima Kijev i Trnovo, čime je okončana dvodnevna radna posjeta reisu-l-uleme Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović naglasio je kako u našoj muslimanskoj tradiciji u BiH, a inače i u islamskom svijetu, mekteb jeste osnovna obrazovna ustanova koja je uvijek na neki način uticala na formiranje muslimanske ličnosti.

 - Mekteb ima ulogu da se djeca i dan danas opismenjavaju u njemu, prije svega kur'anskom pismu i to je ono što je za nas jako bitno. Same ove posjete mektebima od strane glavnog imama i muftije, evo i reisu-l-uleme, govore od koje je važnosti za zajednicu ta odgojno obrazovna temeljna ustanova Islamske zajednice - kazao je Husein ef. Kavazović.

Današnja posjeta krenula obilaskom dva mekteba na Ilidži u Federaciji BiH, gdje je veliki broj polaznika i u jednom i u drugom mektebu, odnosno oko 250 i 300 mektebske djece koja pohađa ova dva mekteba.

- Uvjeti su jako dobri i Islamska zajednica je uspjela i u najvećoj mjeri, možemo tako kazati, u našim džematima uvjeti za rad su napredovali i puno su bolji nego što je to bilo prije. Mene raduje što smo imali priliku vidjeti zaista odlične uvjete, mlade imame na Ilidži, ilmihali su novi, mislim da su to dobri uvjeti i ono što sada predstoji jeste konstantni rad sa djecom - dodao je reisu-l-ulema.

U druga dva mekteba koja su danas posjećena u Kijevu i Trnovu nešto su skromniji uvjeti i puno je manji broj djece, ali jako je važno da postoji organizovana mektebska nastava, poručio je Husein ef. Kavazović.

 - Jako me raduje što sam u Trnovu vidio veliki broj djece oko 30 učenika, što je za ove sredine prilično veliki broj. Mlad je imam i ja se nadam da će dati sve od sebe da ova djeca nauče o islamu i da sutra budu dobri ljudi, korisni članovi naše zajednice. U džematu u Kijevu imamo jedan džemat koji nema stalnog imama i danas smo razgovarali o tome da se i u ovom džematu radi na sticanju uvjeta da se imam stalno zaposli - zaključio je reisu-l-ulema.

 Imam Centralne džamije na Ilidži Resul-ef. Alić kazao je kako današnja posjeta reisu-l-uleme jedan od najsretnijih dana djeci u mektebu, ali i svakako jedan od najznačajnijih dana za džemat Ilidža.

- Drago mi je što je reisu-l-ulema otišao iz našeg džemata zadovoljan sa svim onim što je vidio. Mi smo uspjeli prezentovati svoje aktivnosti koje se dešavaju u našem džematu i izuzetno smo zadovoljni što smo imali priliku danas se družiti sa njim - rekao je Resul-ef. Alić.

Dodao je kako je mekteb upisalo oko 300 djece i raduje nas da je 25 učenika krenulo put srednje škole, ali svojom voljom ostaju vezani za džamiju i džemat kroz Mrežu mladih, čime svom džematu i dalje hizmete.

 - Mi smo mekteb koji se svrstava među tri najuspješnija mekteba na nivou MIZ Sarajevo i naša djeca su često oni koji osvajaju mjesta na takmičenjima - sa ponosom je istakao Resul-ef. Alić.

Današnjom posjetom reisu-l-uleme ovim mektebima okončana je dvodnevna radna posjeta Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo, a podsjećamo da je reisu-l-ulema jučer boravio u službenoj posjeti Službi za vjerske i odgojno obrazovne poslove Medžlisa IZ Sarajevo.

(Preporod.info)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.