Logo

Reakcija reisu-l-uleme na dešavanja u Crnoj Gori

  • Published in
  • Kategorija: Reisu-l-ulema
  • Štampa

reisu l ulema kavazovic

Povodom napada na Bošnjake i muslimane u Crnoj Gori, naročito nakon uznemirujućih dešavanja u Pljevljima, javnosti se saopćenjem obratio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović. U saopćenju se kaže:

Vijesti koje dolaze iz Crne Gore, poruke antimuslimanske mržnje koje se sve češće čuju u susjednoj državi, a naročito jučerašnji fizički napad na Bošnjake u Pljevljima, unijele su nemir među članove i pripadnike Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Ja kao reisu-l-ulema sam zabrinut zbog činjenice da je antimuslimanska i antibošnjačka retorika koja se mjesecima toleriše u javnom prostoru počela postajati osnova za nasilne napade organizovanih skupina koje više i ne kriju svoju zločinačku agendu. Brojni muslimani i Bošnjaci iz Crne Gore i okruženja su mi ovim povodom pisali zabrinuti za svoju budućnost. Sve podsjeća na povratak idelologija koje su devedesetih na ovim prostorima već dovele do zločina i genocida.

Ovim putem apelujem na sve međunarodne institucije da ozbiljno shvate izazove s kojima se Crna Gora susreće, da reaguju na kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda Bošnjaka i muslimana, kao i drugih manjina, a naročito da ne zanemaruju nacionalističku i ratnohuškačku retoriku koja prijeti da prizove nove zločine na ovim prostorima.

Pozivamo državu Crnu Goru da obezbijedi sigurnost svojim građanima muslimanima, kako Bošnjacima tako i svim drugim. Od Srpske pravoslavne crkve očekujemo da se ogradi od islamofobičnih istupa onih koji zvanično nastupaju u njeno ime i tvrde da govore sa pozicija svetosavlja. Na njima je posebna odgovornost za sve što se ovih dana dešava u Crnoj Gori, jer su sami odabrali da budu nosioci tih procesa. Danas, kada se ponovo prolijeva nevina krv u Pljevljima, ne mogu se ponašati kao da ih se to ne tiče i da s tim nemaju ništa. Kao ljudi vjere najmanje što mogu uraditi je da osude takve postupke i stanu u zaštitu svojih komšija, kaže se u saoopćenju reisu-l-uleme Kavazovića. 

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.