A+ A A-

Reisu-l-ulema u Singapuru

Singapur, 29. septembar 2011. (MINA) -  Na poziv dr. Jakuba Ibrahima, ministra informacija, komunikacija i umjetnosti i ministra zaduženog za muslimanska pitanja u Singapuru, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić u pratnji glavnog imama i predsjednika Islamskog vijeća u Norveškoj Senaida ef. Kobilice,  boravi u trodnevnoj posjeti Singapuru, gdje se danas kurtoazno susreo sa predsjednikom Singapura dr. Tonijem Tanom i premijerom Singapura Li Hsienom Lungom (Lee Hsien Loog).

reis-sin-2011-1

Reis dr. Cerić u razgovoru s premijerom Singapura Li Hsien Lungom

U polusatnom razgovoru reisu-l-ulema Cerić je razmijenio mišljenja sa predsjednikom Singapura dr. Tanom o mogućnostima međuvjerskog dijaloga te razvijanju multikulturnog života u višenacionalnim društvima i državama.

Reisu-l-ulema dr. Cerić je čestitao dr. Tanu na nedavnom izboru za predsjednika Singapura, te mu se zahvalio na brizi i pomoći muslimanskoj zajednici da se razvija u duhu suživota i tolerancije sa drugim vjerama i kulturama u Singapuru. "Počašćen sam pozivom da se upoznam sa životom i radom muslimanske zajednica u Singapuru i da doživim duh međuvjerskog i međukulturnog dijaloga u Singapuru, koji može biti ponosan na svoju specifičnu tradiciju suživota i tolerancije."

Predsjednik dr. Tani se zahvalio reisu-l-ulemi dr. Ceriću na čestitki i poželio mu prijatan boravak u Singapuru. "Drago nam je što ste prihvatili poziv muslimanske zajednice da posjetite Singapur i da održite predavanje te prenesete svoja iskustva u širenju suživota i tolerancije, koju naučava islam a koju mi ovdje u Singapur visoko cijenimo"  - kazao je predsjednik Singapura dr. Toni Tan.

reis-sin-2011-2

Susret Reisa s ministrom Jakubom Ibrahimom

Susret sa premijerom dr. Li Hsienom Lungom je, također, bio srdačan sa toplom dobrodošlicom reisu-l-ulemi dr. Ceriću. "Hvala vam na pažnji i brizi koju pokazujete prema muslimanskoj zajednici u Singapuru" - kazao je reisu-l-ulema dr. Cerić premijeru dr. Lungu i poželio mu uspjeh u novom narednom  premijerskom mandatu.

Također, reisu-l-ulema dr. Cerić je danas održao predavanje u amfiteatru Islamskog centra o temi: Uloga fetve u muslimanskim manjinskim zajednicama: europsko iskustvo, u kojem je naglasio veliku odgovornost uleme u razumijevanju pitanja sa kojima se muslimani danas suočavaju te njihovu obavezu da se stalno doškolovavaju kako bi znali na pravi način odgovoriti izazovima savremenog doba.

reis-sin-2011-3

Reisu-l-ulema u razgovoru s predsjednikom Singapura dr. Tonijem Tanom

Na jugoistoku Azije, Singapur je nastao 1819. godine kao britanska trgovinska kolonija, koja se pridružila Malezijskoj federaciji 1963. god., ali nakon dvije godine se osamostalio kao grad-država (City-state). Danas je Singapur zajedno sa Hong Kongom, Južnom Korejom i Tajvanom jedan od četiri azijska tigra. Sa oko pet miliona stanovnika Singapur je primjer suživota i tolerancije Kineza, Malajaca i Indijaca. Muslimani u Singapuru čine 15% od ukupnog stanovništva, uglavnom Malajaca, ali i Kineza, Indijaca i Arapa, koji su organizirani kroz Islamsko vijeće Singapura, koje je 2006. god. ustanovilo Program za izuzetne goste iz oblasti vjere, kulture, umjetnosti, novinarstva i politike, koji svojim djelovanjem pridonose širenju suživota i tolerancije u svijetu i zato ih se poziva u Singapur da održe javno predavanje. Prvi gost tog Programa bio je Šejh al-Azhara, dr. Muhammed Sejjid Tantavi, 2006. god., drugi je bio sirijski muftija dr. Ahmed  Bedruddin Hasun, 2009. god., a treći je reisu-l-ulema dr. Cerić, koji će u subotu 01. 10. 2011. god. održati jednosatno predavanje u prisustvu uleme, akademika, kulturnih radnika i političara o temi: Izazov raznolikosti u modernom društvu.

Planirano je da reisu-l-ulema dr. Cerić sutra (petak, 30.09.2011) održi hutbu i imami džumu-namaz u Sultan džamiji u Singapuru, koja prima više hiljada klanjača.

reis-sin-2011-4

Reisu-l-ulema u pratnji Senaida ef. Kobilice i predsjednika MUIS-a Muhammed Alami Musa kod predsjednika Singapura Tonija Tana