Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema na konferenciji u Meki

Sarajevo, 27. juli 2011. (MINA) -  Pod pokroviteljstvom saudijskog kralja Abdullaha bin Abdulaziza Al-Suada u ponedjeljak 25. jula u Meki, u organizaciji Muslimanske svjetske lige završena je trodnevna konferencija o temi „Islamski svijet - pitanja i rješenja". Konferenciju je u subotu 23. 07. 2011 . godine otvorio princ Khalid Al-Fejsal, guverner Mekke, pozivom ulemi i muslimanskim intelektualcima da se aktivno uključe u rješavanje mnogih problema s kojima se danas suočavaju muslimanske zajednice i države.

reis-rabita-mekka-juli-2011-1

Reisu-l-ulema dr. Cerić uči dovu u haremu u Mekki

 „Svi moramo iskreno raditi na vraćanju povjerenja između državnih institucija i naroda na principu pravednosti i jednakosti koju propisuje islam i koju zahtjeva vrijeme" - naglasio je princ Khalid Al-Fajsal.

U svom uvodnom govoru vrhovni muftija Kraljevine Saudijske Arabije Šejh Abdulaziz Al-Šejh je kazao da muslimani nemaju izbora, već da se vrate izvornim vrijednostima Kur'ana i Sunneta, gdje mogu naći lijek za sve svoje bolesti.

 Generalni sekretar Rabite - Muslimnske svjetske lige Abdullah Al-Turki je ukazao na važnost uloge uleme i muslimanskih intelektualca u ovim, za muslimanski svijet, historijskim procesima.

 „Muslimanski narodi očekuju od uleme i intelektualaca da u ovim povijesnim događanjima budu sa njima u njihovoj borbi za čast i slobodu" - istako je dr. Abdullah Al-Turki.

Više od dvjesto učesnika - uleme i intelektualca iz cijeloga svijeta podnijeli su referate o pitanjima i problemima s kojima se danas suočavaju muslimanska društva i države sa promjenama koje su se dogodile ili se još događaju u Tunisu, Egiptu, Libiji, Jemenu, Bahrejnu, Siriji. Svima je jasno da su promjene u muslimanskom svijetu nužne i da nakon kairskog proljeća ništa više nije kao prije u odnosima između vlasti i naroda. Svima mora biti jasno da su muslimanski narodi postali svjesni svojih prava i sloboda. Muslimani su ustali protiv samovolje, despotije i tiranije i traže da se poštuje narodna volja u kojoj su utkane islamske moralne vrijednosti istine i pravde.

No, učesnici mekkanske konferencije upozoravaju da se ni u čemu ne pretjeruje, već da se otvoreni procesi u muslimanskim društvima i državama odvijaju prirodnim tokom bez pritiska od bilo koga i bez nasilja u ime bilo kojeg cilja. 

reis-rabita-mekka-juli-2011-2

Reisu-l-ulema dr. Cerić podnosi refereta na Konferenciji u Mekki

U referatu pod naslovom „Dijalog - lijek za rješavanje političkih i društvenih pitanja", reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je u Mekki podsjetio da je dijalog temelj civilizacijskog razvoja svakog društva, kojeg je Kur'an  afirmirao na najbolji način tako što nam ukazuje da je Uzvišeni Allah zahtijevao od vjerovjesnika, kao što su Musa i Harun, a.s., da idu faraonu i da s njim razgovaraju kako bi mu objasnili istinu i potakli ga na pravdu. „Stoga" - naglasio je reisu-l-ulema Cerić - „dijalog nema alternativu" te nastavio:

  • - Cilj dijaloga je da se spozna istina kako bi se izbjegao sukob koji vodi ka krvoproliću. Iz ovog glavnog cilja mogu se izvesti drugi ciljevi, a to su: a) razmjena mišljenja između onih koji žele da dođu do istine kroz dijalog; b) upoznavanje sa različitim pogledima i mogućnostima kako bi se došlo do najboljeg rješenja za određeni problem; c) dijalog ima za cilj da se postigne takvo rješenje s kojim će svi biti zadovoljni, ili kojeg svi mogu prihvatiti a da se ne osjećaju poraženim. Ne treba posebno naglašavati da muslimanska društva i države prolaze kroz vrlo teška iskušenja koja traže od svih mislećih umova da se istinski angažiraju u pronalasku pravih rješenja, posebno od uleme koja treba da digne svoj glas protiv zuluma i da pokaže put dijaloga između svih zainteresiranih strana u muslimanskom svijetu. Stoga koristim ovu priliku, na ovom časnom mjestu, pred ovom časnom ulemom i muslimanskom inteligencijom da ponudim nekoliko savjeta ili preporuka:
  • 1) savjetujem vladama u muslimanskom svijetu da osiguraju uvjete za razvoj građanskih udruženja koja će se baviti pitanjima ljudskih prava i jednakosti svih građana u društvima i državama sa muslimanskom većinom. Ta građanska udruženja treba da vode ljudi sa visokim moralnim integritetom;
  • 2) savjetujem ulemi da svojim nepristrasnim uvidom u stanje društva i države na vrijeme upozna (upozori) odgovorne u državi da spriječe nepravdu i da rade na uspostavi vladavine prava na principu istine, pravde i jednakopravnosti za sve građane;
  • 3) savjetujem elektronskim i pisanim medijima da budu nepristrasni u svojim izvještajima i da omoguće da su čuju i čitaju različita mišljenja koja odražavaju sve slojeve društva kao bi se svaki čovjek osjećao da pripada društvu i da njegovo mišljenje ima vrijednost.

Na kraju, uvjeren sam da će muslimanski svijet položiti ovaj važan ispit u ovom važnom vremenu njegove povijesti, jer „dijalog nema alternativu" i zato treba da se svi učimo razgovarati jedni sa drugima uz puno poštivanje naših prava i naših sloboda. Ako bi se muslimani međusobno poštivali kao što se međusobno vole vladali bi suvereno svojim poteškoćama. Stoga koristim ovu priliku da izrazim poštovanje i prenesem zahvalnost muslimana  Balkana, posebno muslimana BiH,  kraljevini Saudijske Arabije na pomoći i podršci koju je pružila i koju još uvijek pruža za očuvanje islama i slobode muslimana na Balkanu, zaključio je svoje izlaganje u Mekki reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić.

reis-rabita-mekka-juli-2011-3

Reisu-l-ulema dr. Cerić na sjednici IO Svjetskog foruma uleme

Važno je napomenuti također da je održana i sjednica Izvršnog odbora Svjetskog foruma uleme i islamskih intelektualaca kojim predsjedava Abdullah Al-Turki na kojoj je reisu-l-ulema dr. Cerić, kao punopravni član podnio izvještaj o stanju muslimana na Balkanu, s posebnim osvrtom na stanje u Srbiji, odnosno kršenje ljudskih prava muslimana Bošnjaka u Sandžaku.

reis-rabita-mekka-juli-2011-4

Muftija Zukorlić govori na Konferenciji u Mekki

Inače, na konferenciji u Mekki sudjelovali su i sandžački muftija Muamer ef. Zukorlić, ljubljanski Nedžad ef. Grabus, kosovski Naim   ef.  Trnava te crnogorski  Rifat ef. Fejzić.

reis-rabita-mekka-juli-2011-5

Reisu-l-ulema dr.Cerić, muftije Zukorlić i Grabus i Ibrahim ef. Malanović na Konferenciji u Mekki

Na konferenciji u Mekki usvojen je završni dokument u kojem se pozivaju sve zainteresirane strane u arapsko-muslimanskom svijetu da sve probleme rješavaju mirnim putem kroz dijalog i međusobno uvažavanje.

Učesnike konferencije je primio saudijski kralj Abdullah bin Abdulaziz Al-Saud u svojoj rezidenciji u Džeddi, kojom prilikom je pozvao ulemu i muslimansku inteligenciju da budu budni u ovom vremenu teških iskušenja za muslimanski ummet.