Logo

Kabinet reisu-l-uleme o ponovnoj izjavi Valentina Incka

  • Published in
  • Kategorija: Reisu-l-ulema
  • Štampa

careva-dzamija1Sarajevo, 24. maj, 2011. (MINA) - Povodom izjave visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini Valentina Incka koju je danas dao medijima u vezi govora reisu-l-uleme dr. Cerića,  kojom prilikom je visoki predstavnik rekao kako je razočaran što je u tom govoru "spomenuta i napadnuta visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, a na taj način, indirektno, i politika EU. Zato sam reagirao u tom slučaju. Već sam sve rekao i neću davati nove izjave", Kabinet reisu-l-uleme je izdao saopćenje u kojem se kaže:

-U prvoj izjavi visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini Valentina Incka kaže se da je govor reisu-l-uleme dr. Cerića „protivan ljudskom dostojanstvu" i to samo u vezi sa ministrom Emirom Suljagićem. Dakle, u jučerašnjoj izjavi nigdje se ne spominje gospođa Ešton. Prema tome, spominjanje gospođe Ešton u ovoj drugoj izjavi danas je naknadna pamet gospodina Incka lično ili njegova Ureda. Stoga, Kabinet reisu-l-uleme donosi tekst reisu-l-uleme dr. Cerića koji se odnosi na gospođu Ešton i njenu posjetu Banjaluci, kazanog na Buni od 14. 05. 2011. godine, kako bi javnost sama procijenila da li u ovom govoru ima napada na gospođu Ešton, koju Kabinet reisu-l-uleme cijeni i poštuje, te da li je ovaj govor napad i na politiku Evropske unije:

„Ako je gospođa Ešton došla, zaista, da Dodiku očita lekciju i da disciplinira Dodika, da zna gdje živi i da zna gdje mu je domovina i da zna kako treba da se ponaša, pozdravljamo to, čestitamo i podržavamo. Ali, ako je ova posjeta u Banjaluku, kao što je bila posjeta Miterana, ako se sjećate, i kad je došao u Sarajevo i kad je, zapravo zaustavio procese da se Bosnu ostavi na miru, i kad je donio, ako se sjećate, one kese za mrtve, ako je to bila takva posjeta, onda smo mi zabrinuti. I želimo da nas gospođa Ešton odavde dobro čuje! A mi se zovemo Bošnjaci - muslimani u Bosni i Hercegovini, Bošnjaci koji su u XX stoljeću ovdje u Evropi doživjeli genocid. To su priznali svi oni u Ujedinjenim narodima, u Evropskom parlamentu, eno imaju tamo u Hagu sve odluke koje su donesene i svi su kazali da je genocid. Mi, Bošnjaci smo poput Jevreja, bojimo se i guštera, jer su nas zmije ujedale. I zato se bojimo svakog takvog poteza koji je na kraju jedan truhli kompromis, koji opet nas, na kraju, dovodi u situaciju da se sekiramo."

Uz uvažavanje Ureda OHR-a i gospodina Valentina Incka, koji je uradio mnogo dobrih stvari za postratni opravak Bosne i Hercegovine, ne možemo se oteti utisku da je miješanje gospodina Incka u problem vjeronauke u Bosni i Hercegovini sa paušalnim kvalifikacijama o govoru reisu-l-uleme na Buni, nepromišljen, ishitren i štetan za dosada dobre odnose između Islamske zajednice i Ureda visokog predstavnika.

Kabinet reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini se nada da je ovo posljednji put da se OHR oglašava o reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na neprimjeren način, te da će gospodin Incko naći moralne hrabrosti da povuče svoju jučerašnju izjavu i da se izvine muslimanima Bošnjacima za nedostojnu kvalifikaciju njihovog duhovnog i moralnog autoriteta, kaže se u saopćenju Kabineta reisu-l-uleme.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.