Logo

Da li je ispravan abdest preko nadograđenih noktiju?

Pitanje:

Zanima me da li je abdest ispravan preko nadograđenih noktiju, ukoliko prije nadogradnje uzmemo abdest i samim tim vještački nokat se cijelo vrijeme nalazi na prirodnom noktu koji je pod abdestom i do koga ne dopire više prljavština? Da li je to onda isto kao potiranje po mestvama prilikom uzimanja abdesta? 

Odgovor:

Voda mora doprijeti do svakog dijela tijela koji je farz oprati prilikom uzimanja abdesta, a nadograđeni nokat to sprječava. Zbog toga nije ispravno uzimanje abdesta preko vještačkog nokta.

Kada bi se prihvatila logika koju spominjete da je “čistoća” zadržana ispod vještačkog nokta, onda bi se po toj logici/analogiji “čistoća zadržavala” i ispod rukavica, rukava, kapa, marama itd., i ne bi se trebali prati ti dijelovi tijela, a to bi vodilo potpunoj promjeni prirode, svrhe i mudrosti abdesta. Zbog svega navedenoga, spomenuta analogija je neosnovana.

Dozvoljenost potiranja po mestvama, umjesto pranja nogu, ustanovljena je sunnetom kao izuzetak iz pravila te se dozvoljenost takvog postupka svodi samo na taj propis i ne proširuje se na druge propise analogijom. A Allah najbolje zna.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.