Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Način prihvatanja islama

Pitanje

Selamun alejkum!
Moje pitanje je jednostavno, ja sam pravoslavac koji želi da se konvertuje u islam, oženjen sam ženom koja je nemuslimanka, ali je hrišćanka. Zanima me stav po ovom pitanju, pošto je dozvoljeno po islamu da se muškarac oženi s hrišćankom, ali sam na nekim mjestima našao mišljenja da u zemljama koje su nemuslimanske je zabranjeno biti oženjen nemuslimankom. Dakle, da li ima problema pošto sam već oženjen sa hrišćankom a živim u nemuslimanskoj državi da se nesmetano konvertujem u islam a da ostanem u braku?
A drugo da li je potrebno da idem na neke časove prije konvertiranja. S obzirom da sam student arapskog jezika i književnosti, 4. godina, tako da sam vrlo upoznat sa materijom, mnogo toga sam iščitao i saznao. I ako možete da mi pomognete kako ide proces kada odem u svoj lokalni mesdžid kako da se postavim i šta kome da kažem?
Hvala unaprijed!

 

Odgovor

Nema smetnje ni problema da ostanete u braku sa suprugom hrišćankom i nakon što konvertirate u islam. Nije neophodno da idete na neke posebne časove prije tog čina. Dovoljno je da upoznate osnovne doktrine i propise vjere i da ih prihvatite iz uvjerenja. Što se tiče drugog dijela Vašeg pitanja, saopćite Vašu želju imamu, izgovorite pred njim šehadet i potvrdite da vjerujete u osnovne doktrine islama, naučite kako se klanja namaz i time postajete musliman. Nije potrebna nikakva posebna ceremonija. Štaviše, primjerenije je da to prođe dostojanstveno u diskreciji. Najvažnije je da Vi iskreno iz ubjeđenja prihvatate islam kao svoju vjeru. Imam mesdžida ili džamije u kojoj namjeravate ozvaničiti vašu odluku može o tom činu obavijestiti glavnog imama medžlisa i muftiju. Procedura je krajnje jednostavna i lagana.

 

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH