A+ A A-

Pretraga pitanja

Hajrat u zamjenu za hadž

Pitanje

Esselamu alejkum!
Molim Vas da mi odgovorite na slijedeće: Jedan moj džematlija je obavio hadž. Sada kaže nije u zdravstvenom stanju obaviti hadž za svog rahmetli oca. Njegov brat ove godine nijeti obaviti hadž za sebe. On bi mogao dati novac bratu da ponese te da sa službom za organizaciju hadža odaberu bedela jednog od naših studenata u Medini.
Pitanje je: da li je bolje za svog oca bedelom na ovakav način obaviti hadž ili uraditi neki hajrat ovdje u Bosni, npr. napraviti česmu sa pitkom vodom.

Odgovor

Hadždž ne može odmijeniti neki hajrat ukoliko je osoba bila obavezna obaviti ga. Zato odgovor zavisi od toga da li je dotična osoba bila obavezna obaviti hadždž ili ne. U principu, bedeluk treba obaviti iz mjesta odakle bi hadždž obavila osoba za koju se obavlja bedeluk. To je stav našeg mezheba. Neki drugi mezhebi, poput šafijskog, dozvoljavaju da se bedeluk obavi iz bilo kojeg mjesta. Ako dva djela spadaju u istu pravnu kategoriju (npr. ako oba djela spadaju u mendube), treba odabrati ono koje je prioritetnije i po društvo korisnije.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH