Logo

Odlazak na hadždž

Pitanje

 

Eselamu alejkum!
Pošto i pored mnogo pretraga ne nađoh nikoga da mi konkretno odgovori na ovo pitanje i veliki problem, odlučih da se obratim Vama. Iako ovu oblast nisam našla ni u jednoj kategoriji ponuđenoj na Vašoj web stranici smatram da ćete biti dovoljno ljubazni da mi odgovorite.
     Da li Rijaset Islamske zajednice ima dužnost i obavezu da svakom muslimanu iz Bosne i Hercegovine omogući odlazak na hadž? Naravno ukoliko je taj isti musliman stekao uslove za to?
     Kako Rijaset rješava problem Bosanaca i Hercegovaca koji rade u inostranstvu, a isto tako žive u Bosni i Hercegovini, a žele obaviti hadž?
     Da ne duljim. Moj svekar radi u inostransvu već godinama, dobar je i pošten čovjek, želi obaviti hadž. Obavio je sve što treba i onda se javio problem. Iako se nigdje u dokumentaciji ne spominje ostavljanje pasoša Rijasetu do polaska na hadž, zbog vize, pasoš je zatražen. On je zbog mjesečnog odlaska na posao, pasoš poslao poštom.Vize još nema, u nemogućnosti je da se vrati iz države u kojoj radi jer je pasoš negdje "zalutao", ljudi koji rade u Uredu za hadž nevoljko odgovaraju na pitanja, odlazak na hadž je za dvije sedmice. Ono najgore nije što je potpisao dokument kojim oslobađa Rijaset obaveze vraćanja novca, već upravo neobavljanje hadža. On nije jedini sa ovim problemom. Kome se obratiti za pomoć? Zar Rijaset nije tu da nas štiti i pomaže u ime Allaha?
Eselamu alejkum, Suada K.,Vitez!

 

Odgovor

Provjerili smo u vezi Vašeg pitanja u Uredu za hadždž i rečeno nam je da je pasoš viziran i preuzet. Trebate imati malo više strpljenja i razumijevanja za probleme s kojima se katkada suoči i Ured za hadždž.
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.