Logo

Obavljanje hadža za umrlu osobu

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Osoba je preselila neobavivši hadž. Iza sebe je ostavila nešto malo novca i nasljednike, djecu, koji su već osigurali veću sumu novca koju su namijenili potrošiti pred njenu dušu. 

1. Da li bi bilo bolje da se iz osiguranog novca za nju obavi hadž ili da se novac uvakufi (npr., pomoć izgradnji džamije)?

2. Ako je bolje da se obavi hadž, da li je bolje da ga obave djeca ili da se angažuje bedel?

Predpostavljamo da bi djeca mogla to uraditi tek nakon što obave hadž za sebe, a za što još nemaju konkretnih planova. S obzirom da je novac već osiguran, bedel bi se mogao angažovati već za naredni hadž.

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

1. Ako je bila obavezna obaviti hadž, onda je bolje da se za nju obavi hadž - bedeluk. Isto tako, ako je za života izrazila želju da obavi hadž, ali nije uspjela da to realizuje. Pod drugačijim okolnostima, dobro je učiniti bilo koje od spomenuta dva dobra djela. Budući da je vakuf trajno dobro, možda je bolje uvakufiti tu sumu novca. A Allah najbolje zna.

2. Ako se nasljednici opredijele za hadž, onda je do njih da li će neko od njih biti bedel, ili će angažirati nekog drugog da to učini. Bedel treba prethodno obaviti hadž za sebe.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.