Logo

Tumačenje ajeta

Pitanje

Esselamu alejkum!
Ranije sam vam se javljao s proslijeđivanjem pitanja od drugih osoba. Ovo je pitanje koje sam dobio od biskupa Marin Lind koji je kao takav prvi iz Švedske bio u posjeti uvaženom reisu dr Ceriću prošle godine nekako u ovo vrijeme. Naime, on je ovih dana napisao jedan afirmativan članak u novinama regionalnog karaktera u kome je o islamofobiji naglasio da predrasude koje Šveđani imaju samo podstiču dalje islamofobiju i da bi se svi skupa trebali bolje upoznati sa islamom i muslimanima.

Primjećujem da je nakon tog, rekao bih, hrabrog teksta, doživio i pohvala i kritika posebno iz njihovog radikalnog djela ljudi i članova. Između ostalog dobio je pitanje da komentariše dva ajeta iz Kur'ana, od izvjesnog njihovog crkvenog službenika, pa on to pitanje meni proslijeđuje moleći za pomoć i odgovor, a ja opet vama, pošto je to osjetljivo, bojeći se da (ne)dam odgovarajući odgovor, uz napomenu, da je ovaj biskup čovjek koji pokusava balansirati stanje i približiti islam i prikazati muslimane njima u lijepom svijetlu, posebeno nas iz BiH, ti ajeti su: Et-Tevbe, 5 (ubijanje nemuslimana, nevjernika...) i En-Nisa, 34 (...u kome se spominju relacije prema ženama i da se one tuku..)

Razumjevajući situaciju ovdje i sve veću narastajuću islamofobiju, molimo vas, za odgovor i komentar ovih ajeta. Neka vas Allah nagradi, podrži i pomogne! Amin!

 

Odgovor

1. Peti ajet sure Et-Tevba koji govori o ubijanju mnogobožaca govori o konkretnom ratnom sukobu na Arabijskom poluotoku u Poslanikovo a.s. doba, ograničen je na učesnike u ratu i nema opće značenje.

2. Spomenuti ajet tretira situaciju pravne samopomoći koju je u vrijeme objavljivanja spomenutog ajeta pravni sistem (posebno u sferi primjene prava, odnosno disciplinskih mjera) priznavao mužu u slučaju da supruga odbije izvršavati bračne dužnosti na koje se obavezala bračnim ugovorom. Današnji pravni sistemi i zakonodavstva ne priznaju mužu pravo samopomoći, pa se primjena disciplinske mjere u spomenutom ajetu ne primjenjuje, već o tome odlučuje sud. Prema tome, danas u slučaju spora među bračnim drugovima, muž može primijeniti samo prve dvije odredbe (savjetovanje i napuštanje u postelji) ali ne i treću odredbu, budući da se princip samopomoći više ne primjenjuje u muslimanskim zemljama niti u bilo kojim drugim civiliziranim državama i društvima. Sam Poslanik a.s. nikada nije primijenio niti nekome savjetovao da primijeni spomenutu odredbu (fizičko kažnjavanje) u ajetu tokom svoga života, što dodatno potvrđuje opravdanost njenog ukidanja od strane muslimanske vlasti i institucija.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.