A+ A A-

Pretraga pitanja

Značenje hadisa

 

Pitanje

 

Zbunjen sam jednim hadisom, ne znam sada koliko je vjerodostojan, evo mogu ga prenijeti u cjelosti, da ne bude da sam izvadio iz konteksta rečenicu:

 

Ummu Selema se jedne prilike obratila Poslaniku, s.a.v.s:
"Allahov poslaniče, reci mi nešto o Allahovim riječima‚
Hurun ajn'"!
Poslanik, s.a.v.s, odgovori:"Hurun in - znači bijele žene, širokih i okruglih očiju! Hurija je na stepenu sokolova krila"!
Allahov poslaniče, reci mi šta znače Allahove riječi:"Ke enne hunne l jakutu wel merdžan"!Poslanik odgvori:"Njihova čistoća i sjaj su pupot čistog i sjajnog bisera u školjki, koga ne mogu ruke dodirnuti"!
Allahov poslaniče, reci mi šta znače riječi Allaha:"Fihinne khajratun hisan"!
Poslanik odgovori:"One su lijepog ponašanja i umilnih lica"!
Allahov poslaniče, a sta znače riječi Allaha:"Ke ennehunne bidun meknun"!
Poslanik odgovori:"Njihova nježnost je poput nježne kožice unutar jajeta do ljuske.
Allahov poslaniče, reci mi šta znače riječi velikog Allaha:"Uruben etraba"!
Poslanik odgovori:"To su žene koje su na dunjaluku umrle stare, iznemogle i izboranih lica. Njih će Allah na sudnjem danu stvoriti mladim i nevinim, istih godina, privlačnim, umiljatim i ljupkim"!
Allahov poslaniče, ko je vrijedniji, žene dunjaluka ili hurije"?
Poslanik odgovori:"Žene dunjaluka su vrijednije od hurija kao što je spoljašnost vrijednija od unutrašnjosti"!
Umu Selema upita:" Kako, Allahov poslaniče"?
Poslanik odgovori:"Vrijednije su po svom namazu, po postu i po ibadetu Allahu. Njihova lica će Allah obasuti svojim nurom, tijela će im obaviti svilom, biće biserno bijele boje, nosiće zelenu odjeću, žut nakit, kadiće se na biseru, česljati česljima od zlata i govoriće:" Mi smo vječne, nikad umrijeti nećemo, mi smo sretne, nikad tugovati nećemo, mi smo zadovoljne, nikad se nećemo rasrditi, blago onom kome pripadnemo i ko nama pripadne"! ...

 

"Žene dunjaluka su vrijednije od hurija kao sto je spoljašnost vrijednija od unutrasnjosti"

Na kakvu se spoljašnost misli ovdje, zar nije logičnije da je unutrašnjost važnija, ako gledamo čovjeka. Mislio sam da je važnije ono kakav je iznutra je li dobar vjernik, nego kako izgleda iz spoljašnjosti, jer često spoljašnjost vara u tom smislu. Zato sam sada malo začuđen, jer ja mislim da je unutrašnjost više vezana za dušu čovjeka i njeno ponašanje, nego spoljasnjošt... Ne znam na koju se spoljasnjošt misli, a na koju unutrašnjost? Ne želim da sam u suprotnom mišljenju sa našim Poslanikom s.a.w.s. zato vas i pitam. DA vas Allah nagradi na odgovoru!

 

Odgovor

Da bismo mogli odgovoriti na Vaše pitanje u vezi značenja spomenutog hadisa, neophodno je da navedete njegov izvor, kako bismo se mogli obratiti na izvorni tekst hadisa na arapskom jezuku. Na osnovu prijevoda hadisa nije moguće izvoditi validne zaključke o njegovom smislu i sadržaju.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH