Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Ubijanje žabe

 

Pitanje

 

Esselanmu alejkum!

Iščitavajući Musned Ebu Hanife ( prevod dr. Fuad Sedić) naišao sam na hadis  na strani 175 kojeg prenosi Ebu Hanife od Ebi Ez-Zubejra od Džabira da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao:"Ko ubije žabu, dužan je da zakolje ovcu, bio on u ihramima ili ne bio."

Komementar br. 378  malo me je zbunio. Pitanje, da li je to razlog pa muslimani ne konzumiraju žablje meso ili nešto drugo? Molio bi vaše mišljenje!

Selam iz Dubrovnika!

 

Odgovor

Spomenuti hadis je, prema mišljenju nekih muhaddisa (Ibn 'Adijj), slab (da'if), pa prema tome i propis sadržan u njemu je upitan. Međutim, ima i drugih hadisa koji govore o zabrani ubijanja žaba, pa je na osnovu toga utvrđena zabrana jedenja njihovog mesa, tako da je taj stav prihvaćen od strane većine pravnika. Ova zabrana se odnosi na vodozemne vrste žaba, a ne na one vrste žaba koje  žive isključivo u vodi, poput kornjača. Neki učenjaci smatraju da je jedenja žabljeg mesa samo pokuđeno (mekruh), tj. zabrana nije na nivou strogo zabranjenog (haram). U svakom slučaju, treba izbjegavati ubijanje žaba i konzumiranje njihovog mesa.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH