A+ A A-

Pretraga pitanja

Satus nemuslimana

Pitanje

Zanima me stav Islama i ono što piše u Kur'anu u vezi hrišćana i Jevreja, da li su oni vjernici ili su nevjernici? Da li svi koju umru kao hrišćani i Jevreji, idu u džehenem i umiru kao nevjernici?
Drugo pitanje je to, kakav je stav islama i šta Kur'an kaže po pitanju budizma i hunduizma, jesu li to vjernici ili ne vjernici, jer ipak ima ih oko 2 milijarde i većinom su pripadnici te vjere u Kini i Indiji? Šta će biti sa tim ljudima?

 

Odgovor

Muhammed a.s. je Allahov poslanik svim ljudima i svim svjetovima, prema jasnom tekstu Kur'ana, te su svi ljudi dužni po Božijoj zapovijedi prihvatiti Kur'an kao posljednju Njegovu objavu ljudima i Muhammeda a. s. kao posljednjeg Njegovog poslanika. Shodno tome, ko ne vjeruju u Kur'an kao Allahovu objavu i Muhammeda a.s. kao posljednjeg Allahovog Poslanika svim ljudima, ne smatra se vjernikom prema islamskom vjerovanju, bez obzira kojoj drugog religiji pripadao. Kur'an jasno kaže: "Ko traži drugu vjeru mimo islama, neće mu biti primljeno, a na Ahiretu će biti među gubitnicima". Nemusliman je vjernik prema religiji kojoj pripada, a ne prema islamskom vjerovanju. Kur'anski pojam "mumin" - vjernik ne odnosi se na nemuslimane. Podsjećamo samo da  druge religije, odnosno sljedbenici tih religija, ne priznaju muslimane kao sljedbenike objavljene vjere, već kao nevjernike ili inovjerce. Allah će suditi ljudima prema njihovim djelima i vjerovanju, a On je sudija najpravedniji. Različitost vjerske pripadnosti ne smije biti razlog za sukobljavanja na ovom svijetu, već razlog upoznavanja, dijaloga, međusobne saradnje i razmjene dobara.

 

 

 

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH