Promo banner

A+ A A-

LISTA ONOGA ŠTA TREBA(Š) URADITI U RAMAZANU

  1. Zamoli Uzvišenog Allaha da ti omogući da shvatiš veličinu mubarek mjeseca ramazana i u njemu postigneš ono što su postizali prvi sljedbenici islama.
  2. Trudi se da svaki dan ispostiš sa imanom te čistim srcem traži nagradu za to samo od Allaha. Poslanik, neka je mir na njega, je rekao: “Ko god isposti ramazan sa imanom i čistom namjerom tražeći nagradu (od Allaha) biće mu oprošteni učinjeni grijesi.”
  3. Prouči cijeli Kur‘an bar jedanput kao štoje to činio Poslanik, neka je mir na njega.
  4. Ustajte na sehur jer je Poslanik rekao:“Sehurite jer je u sehuru (Allahov) blagoslov.”
  5. Upućujte Allahu dove tokom posta jer je Poslanik, s.a., rekao da se dove trojice neće odbiti. Jjedan od njih je i postač. Molite za dobro na ovome i budućem svijetu za sebe, svoju porodicu i sve muslimane.
  6. 6. Učite dovu prije početka posta. Muhammed, a.s., je rekao:“Postač kada moli biva mu udovoljeno kada počne postiti.”
  7. Dajite sadaku i budite korisni ljudima. Allahov poslanik Muhammed, s.a., je bio najdarežljivija osoba, a tu osobinu je najviše isticao u mjesecu ramazanu.
  8. Izbjegavajte sve što bi moglo ugroziti post kao što su laž, zajedljivost, varanje, ljutnja, ogovaranje... Poslanik, neka je mir na njega, je rekao:“Ko god ne odustane od laganja, loših djela i bude se drugima obraćao pogrdnim i podrugljivim riječima, zaista Allahu ne treba njegovo ustezanje od jela i pića.”
  9. Ne pretjerujte sa jelom tokom iftara.
  10. Tražite oprost jer je ramazan mjesec u kojem Allah oslobađa ljude vatre džehennemske.
  11. Skrušeno se molite tokom teravih-namaza. Ako klanjate u džamijama i mesdžidima upotpunite svoj namaz klanjanjem u džematu za imamom. Ako klanjate kod kuće oduljite namaz koliko god možete. Muhammed, s.a., je rekao:“Ko god posti ramazan čvrsto vjerujući u Allaha i nadajući se Njegovoj nagradi biće mu oprošteni prošli grijesi.”
  12. Nahranite siromašne i ugostite druge svojim iftarom. Poslanik, neka je mir na njega, je rekao:“Ko god bude ugostio postača iftarom imaće nagradu kao i on, a postaču neće biti umanjena njegova nagrada.”
  13. Uložite veći trud u posljednjoj desetini ramazana, pogotovo u njegovim neparnim noćima zadnje desetine. Poslanik, s.a., je povećavao svoj ibadet u ramaznu a to je posebno radio u zadnjih njegovih deset dana i noći.
  14. Učite dovu u Lejletu-l-kadru: Allâhumme inneke ‘afuwwun tuhibbu-l-‘afwe fa‘fu ‘annî! “O Allahu, ti si Opraštač! Voliš one koji traže oprost, pa oprosti meni!”
  15. Zamolite Allaha da vam primi sva vaša dobra djela koja ste uradili u ovom mubarek mjesecu!

S engleskog: Fatima Omerdić

(www.preporod.com, Thursday, 13 September 2007)