Promo banner

A+ A A-

Islamska zajednica Bošnjaka u Norveškoj do sada osigurala 200.000€ za stipendije

  • 0101

U četvrtak, 27. decembra 2018. godine, u prostorijama Gazi Husrev-begove medrese upriličena je osamnaesta po redu dodjela stipendija za studente koji studiraju na javnim univerzitetima u Bosni i Hercegovini.

Svečanost uručenja stipendija za pedeset studenata sa univerziteta u Bihaću, Banja Luci, Tuzli, Zenici, Mostaru i Sarajevu, započeta je učenjem odlomaka iz Kur’ana časnog, a koje je proučio Ammar ef. Efendić.

Prisutnim studentima se ispred IZB u Norveškoj, kao član komisije za dodjelu stipendija, obratio mr. Derviš ef. Varešlija. Na početku svoga obraćanja izrazio je duboku zahvalnost džematlijama IZB u Norveškoj koji su prepoznali vrijednost stjecanja znanja i pomaganja na putu ispunjenja prvog kur’anskog imperativa.

“Borite se za svoja prava, ali nemojte nikada biti sebični, pomozite drugima gdje god imate priliku, a Allah, dž.š., će nagraditi vaš trud. Radite, učite, budite aktivni i korisni članovi svojih fakulteta i studentskih džemata, a rezultati će, ako Bog da, doći.

Naša domovina neće sama od sebe biti bolja i prosperitetnija, kao što ni Norveška nije napredna samo iz želje njenih građana, već iz uspostavljenog sistema koji podrazumijeva kontinuirani rad. Vi ste oni od kojih očekujemo da naporno radite i preuzmete odgovornost”, kazao je Derviš ef. Varešlija.

Varešlija je napomenuo da je današnja dodjela stipendija 18. po redu koju dodjeljuje IZ Bošnjaka Norveške. Kroz ovaj vid podrške IZB u Norveškoj, na ime stipendija do sada je prikupljeno i podjeljeno oko dva miliona norveških kruna, odnosno 200.000€. Na kraju je prisutnim studentima čestitao na stipendijama, naglašavajući da su u njima prepoznali one koji će marljivo učiti i pripremati uslove da se iz dijaspore Bošnjaci jednog dana vrate svojoj rodnoj grudi.

U svom kazivanju ispred Uprave za vanjske poslove i dijasporu šef Odjela za bišnjačku dijasporu Mensur ef. Pašalić se zahvalio IZB u Norveškoj koja u kontinuitetu pomaže naše studente. Studentima je poručio da ne zaborave dobročinstvo prema jednoj od najorganizovanijih zajednica Bošnjaka u dijaspori.

Muftija pri Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj, Pašo ef. Fetić u svom obraćanju je spomenuo važnost sticanja znanja, te naglasio da sve dijasporalne zajednice Bošnjaka, u granicama svojih mogućnosti, pomažu studentsku populaciju.

Nakon obraćanja zvanica uslijedilo je potpisivanje ugovora i podjela stipendija.