Promo banner

A+ A A-

Bošnjaci „Gazi Husrev beg“ džemata u Torontu obilježili dan rođenja poslanika Muhammeda a.s.

  • 0101

U subotu večer poslije jacije namaza,16. decembra, 2017. godine., u bošnjačkom džematu "Gazi Husrev beg" (Bosnian Islamic Association "Gazi Husrev beg" ) u gradu Torontu u Kanadi, obilježeno je rođenje posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s. Organizator i voditelj programa bio je imam džemata "Gazi Husrev beg" Adnan ef. Balihodžiċ. Inače, Adnan ef. je boravio u Bosni i Hercegovini i samo dan prije samog programa se vratio u Kanadu. Međutim, zahvaljujuċi Adnan ef. višegodišnjem imamskom iskustvu, zatim uhodanom džematskom odboru, te vrijednim džematlijama "Gazi Husrev beg" džemata, program je prošao dostojanstveno i u ugodnoj atmosferi. Naravno ugodnoj atmosferi su, prvenstveno doprinijeli članovi džematskog hora, koji su svojim divnim izvođenjem ilahija obradovale i osvježile prisutne džematlije. Zatim, učenje kur'anskih ajeta imama, Ismaila ef. Fetiċa i Muhameda ef. Brke, te dovom,  dugogodišnjeg imama, "Gazi Husrev beg" džemata, penzionisanog, hadži Tajib ef. Pašanbegoviċa, dok je predavanje bilo povjereno magistrici Aiši Purak.

U svom početnom obraćanju prisutnim džematlijama, Adnan ef. je istakao vrijednost obilježavanja rođenja posljednjeg Božijeg poslanika te je kazao da je to dio tradicije, ali ne samo nas Bošnjaka u Bosni i Hercegovini i naše dijaspore, nego i Muslimana iz različitih etničkih grupacija širom svijeta. Zatim je naglasio da obilježavanja mevluda ima za cilj da vjernike nauči i posjeti načinu života Muhammeda, a. s. te  njegovoj misiji i životu. Ukazao je na vrijednost učešća i aktivnost žena u našim džematima  te iskazao svoje zadovoljstvo da je večerašnji gost i glavni govornik ovog programa - upravo žena. Spomenuo je ulogu i doprinos  žena u vremenu Božijeg poslanika, a posebno žena Muhammeda a.s., koje su prenijele dosta hadisa od samog Poslanika i služile kao najadekvatniji tumači hadisa koji govore o svakodnevnom i intimnom životu Božijeg poslanika.

U tome kontekstu je i bilo i izlaganje magistrice Aiše Purak koja je u kratkim crtama govorila o Siri, životu Božijeg poslanika. Posjetila je prisutne o nekoliko historijsko-hronoloških datuma iz života Muhammeda a.s. te u nekoliko riječi spomenula i svoju, nedavno objavljenu knjigu, koja govori o bošnjačkim muhadžirima na ovim prostorima.

Završetak programa je krunisan dovom koju je proučio hadži Tajib ef. Pašanbegoviċ. Adnan ef. se  još jednom srdačno zahvalio gostima koji su iz drugih džemata došli i uveličali ovaj program te se zahvalio džematskom horu na divnom izvođenju ilahija. Na kraju se zahvalio svim svojim džematlijama koji su učestvovali u organizovanju i pripremi programa. Druženje džematlija je nastavljeno uz dobre ćevape, kahvu I kolače.

A.P.