A+ A A-

Jedno osjetljivo pitanje tiče se razvoda

Pitanje

Jedno osjetljivo pitanje tiče se razvoda. Jedan moj prijatelj bio je u braku sa ženom dvije godine i desila se blaža svađa usljed čega je došlo do teških riječi i on je pustio ženu, ali, kako je on meni rekao, tri puta je ponovio da je pušta, a misleći da je pušta samo jedanput i to bez svjedoka. Na kraju, meni se čini da treba valjda tri mjeseca da prođu.

Kako sam ja razumio, nisu se još razveli papirima (formalnopravno), ali prošlo je oko mjesec dana od ovog događaja, međutim ima naznake kao da se hoće pomiriti i da li je to moguće jer imaju i dijete.

Pitanje je da li su se uopšte razveli ukoliko nisu ispoštovali proceduru od prolaznosti ta tri mjeseca i ako su se razveli da li je moguće da se ponovo vjenčaju, ukoliko ju je
on pustio tri puta misleći na to da je pušta samo jednom?
Selam alejkum, hvala unaprijed!

Odgovor

Razvod braka je veoma pokuđena stvar, posebno ako je bezrazložan, kao npr. u slučaju neke svađe među supružnicima i sl. Razvodu braka treba pribjeći samo kao krajnjoj mjeri u slučaju teško i nepovratno poremećenih bračnih odnosa jer su posljedice razvoda braka obično razorne po porodicu, a posebno velike posljedice ostavljaju na djecu i njihovu psihu. Trostruko otpuštanje supruge odjednom nije u skladu sa sunnetom Allahovog poslanika, već se tretira novotarijom.

Po pretežnom mišljenju trostruko puštanje supruge odjednom tretira se jednostrukim otpustom. Prema tome, u predmetnom slučaju muž može odustati od raskida bračne veze i nastaviti normalan bračni život sa suprugom bez potrebe za novim bračnim ugovorom, budući da nije istekao poslijerazvodni priček od tri mjesečna pranja, odnosno tri mjeseca ako je žena u klimaksu.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara muftija prof. dr. Enes Ljevaković 

Fetva-i emin Vijeća muftija Islamske zajednice