Logo

Trostruki razvod braka

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Riječ je o mladom bračnom paru, koji ima sljedeći problem: Naime, desila se svađa između supružnika do te mjere da se muž iznervirao toliko da nije mogao da kontroliše sebe i svoj govor. Tri puta je rekao supruzi da želi da se razvede od nje. Nakon kratkog vremena se "ohladio" i shvatio je šta je napravio, i sada se kaje zbog toga.

Sada, njegovo pitanje je kakav je stav šerijata u ovom slučaju. Da li je brak "gotov", i sada se moraju razvesti? Ili još uvijek postoji šansa i neki način  da nastave živjeti u braku, s obzirom da je to izgovorio u efektu i nije, od ljutnje, bio svjestan šta govori? Naravno, eventualni nastavak bračnog života bi se desio ako supruga pristane na to. Ona je trenutno kod svojih roditelja, tačnije majke, jer nakon njegovih riječi nije htjela da ostane u njegovoj kući.

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Trostruko otpuštanje supruge odjednom nije u skladu sa sunnetom Allahovog poslanika, već se tretira novotarijom. Po pretežnom mišljenju trostruko puštanje supruge odjednom tretira se jednostrukim otpustom. Prema tome, u predmetnom slučaju muž može odustati od raskida bračne veze i nastaviti normalan bračni život sa suprugom, bez potrebe za novim bračnim ugovorom, budući da, kako ste nam u telefonskom razgovor rekli, nije istekao poslijerazvodni priček od tri mjesečna pranja, odnosno tri mjeseca ako je žena u klimaksu. Ovaj prekid bračne veze se tretira kao jedan opozivi prekid bračne veze. Savjetujemo supružnicima da vode računa o svojim riječima, pa makar to bilo i u afektu.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.