A+ A A-

Pretraga pitanja

Ženidba nemuslimankom

Pitanje

Živim u Njemačkoj već neke 2 godine i našao sam sebi djevojku koja je katolkinja, volimo se i stalo nam jednom do drugoga. Ja sam inače dijete iz mješovitog braka gdje mi je otac rahmetli bio musliman, a mati je katolkinja, ali sam ja da kažem na očevoj strani i musliman sam, jer klanjam, idem na džumu i obavljam koliko mogu te dužnosti koje treba da obavlja jedan musliman.

Mene zanima da li je grijeh kod muslimana ako bi se ja oženio sa katolkinjom? Ona isto takođe vjeruje u Jednog Boga samo što ona vjeruje na svoj način, ide u Crkvu.

Reci te mi da li je grijeh da musliman oženi katolkinju? Da li je smijem oženiti?

Damir!

 

Odgovor

Problem mješovitih brakova, u smislu da musliman oženi npr. katolkinju, nije u načelnoj dopuštenosti, već u primjeni tog načela u konkretnim društveno-historijskim, vremenskim i prostornim okolnostima. Ukoliko se to načelo primjenjuje u okolnostima i ambijentu koji dovoljno garantuju islamski odgoj i usmjerenje potomstva, onda se može prihvatiti većinsko mišljenje islamskih učenjaka o dozvoljenosti tog postupka.

Međutim, u konkretnoj situaciji ta garancija ne postoji. Jeste li sigurni da ona neće, u slučaju, recimo, Vaše ranije smrti, ne dao Bog, odgajati Vašu djecu kao katolike? Taj problem bi vas cijelo vrijeme braka pratio, posebno ako je i ona prilježna vjernica i ima jak karakter i volju koju može nametnuti djeci, a možda i Vama. Nije se uvijek dobro povoditi samo za osjećanjima. Ona su bitan faktor za uspjeh braka, ali ne i jedini. Zato dobro razmislite i sami odlučite. Mi Vam to ne preporučujemo.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH