A+ A A-

Pretraga pitanja

Brak sa rodbinom iz petog koljena

Pitanje

Esselamu alejkum!
Imam pitanje u vezi ženidbe. Dali je po islamu dozvoljeno da muškarac oženi ženu koja bi mu računajući došla peto koljeno?
U većini slučajeva se takve osobe nikada ne upoznaju, jednostavno to već ide daleko.
Kod Turaka i Arapa se čak bliža koljena uzimaju. Koliko ja znam kod Arapa je praksa da se amidžić ili amidžična uzmu i rečeno mi je da je to islamom, izgleda, dozvoljeno a u svakom drugom slučaju do petog koljena nije.
Bio bih vam zahvalan za odgovor, a u slučaju da sam već dobro informiran, da mi to potvrdite.
Unaprijed vam se zahvaljujem!
Selamun alejkum!

 

Odgovor

Bolje je izbjegavati ženidbu i udaju među rodbinom makar se radilo i o petom koljenu. Nije u svakoj kombinaciji dozvoljena ženidba sa osobom iz petog koljena. To zavisi između ostalog i od linije, odnosno vrste srodstva. Zabranjeno je sklapati brak sa osobom iz uzlazne i silazne linije, te djecom  braće i sestara bez obzira na broj koljena. Ne znamo zašto uopće postavljati pitanje ženidbe među bližim srodnicima, kada i Šerijat preporučuju da se to izbjegava radi što zdravijeg potomstva. Neke stvari je Šerijat dozvolio, ali je preporučio drugačije postupanje, kao u slučaju ženidbe među daljim rođacima u određenim, ne svim, linijama srodstva. Zona dozvoljenog je široka i obuhvata različite kategorije propisa: dozvoljeno, preporučeno i naređeno. Ženidbu među bližim rođacima, čak i u onim slučajevima u kojima je to Šerijatom načelno dozvoljeno, naš narod apsolutno izbjegava i praktično ne odobrava, te se nipošto ne treba upuštati u tu avanturu, jer može rezultirati neželjenim posljedicama, posebno po rodbinske i društvene veze.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH