Logo

Bračne nesuglasice

 

Pitanje

 

Esselamu alejkum!

Nedavno sam se oženio sa suprugom koja živi i radi u Njemačkoj. Moja namjera pri ženidbi nije bila da dođem u Njemačku zbog novca ili boljeg života (Allah zna), jer sam i u Bosni imao posao i živio lijepo sa svojom porodicom. Elhamdulillah. Međutim sada u braku imam problem što moja žena ne poštuje moje roditelje, iako to konstantno tražim od nje i stalno se suprostavlja mojoj obavezi da pomažem svojim roditeljima koliko sam u mogućnosti. Njen imetak ne trošim u te svrhe, niti to zahtijevam od nje, ali ona želi samo da što više novca uštedi pa i taj koji ja šaljem svojim roditeljima i u tim insistiranjima joj najviše pomaže njena majka i daje joj podršku te pokušava da upravlja njome i našim brakom.

Ja svoju obavezu ne želim prekinuti jer mi je jasno da sam svojim roditeljima dužan pomoći pogotovo jer su, trenutno, u teškoj situaciji zbog bolesti i stanja nezaposlenosti u kom se nalaze oboje, i zato jer ih volim i puno sam vezan za njih. Zanima me da li ima pravo tražiti razvod ukoliko takvo stanje potraje i da li je to opravdano iako je ona trenutno u drugom stanju?

Napominjem da stalno razgovaram s njom, da se dogovorimo o tim i drugim stvarima, ali kad poslije našeg razgovora ona priča sa svojom majkom stvari se nastavljaju po starom. Moji roditelji od mene ne zahtijevaju ništa i žele da ostanem s njom i da zanemarim i njih i njeno ponašanje radi očuvanja braka, ali ja to ne mogu iz gore navedenih razloga.

Halilite što sam previše opširan, unaprijed hvala i da Vas Allah nagradi!

 

Odgovor

Savjetujemo Vam da pokušate na sve načine spasiti i očuvati Vaš brak, a da pri tom ne žrtvujete Vaš odnos sa roditeljima. Obaveze prema supruzi ne bi trebale biti u koliziji sa obavezama prema roditeljima. Svako od njih ima svoje mjesto i svoje pravo. Radi hatara supruge ne mogu se ostaviti roditelji, a i obratno. Roditeljima možete materijalno pomagati u granicama normalnog i uobičajenog i bez znanja supruge.
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.