Logo

Udaja bez saglasnosti staratelja

 

Pitanje

 

Esselamu alejkum!

Molim vas da mi date odgovor na pitanje da li se djevojka može udati sama (bez staratelja) koja je zrela ( ima 24god. ), nije sačuvala svoju čednost, nema oca (ali ima brata)?

Iako bi taj brak obnovili uz prisustvo tog njenog brata za jednu godinu dana, jer sada nemamo mogućnosti zbog studiranja, a teško nam je čekati. Hvala unaprijed!

 

 

Odgovor

 

Prema našem mezhebu, punoljetna i pametna djevojka može sobom zaključiti brak sa dostojnim muškarcem, i bez prisustva staratelja, ali je poželjna njegova saglasnost, ukoliko su ispunjeni ostali uvjeti valjanosti i punovažnosti braka, kao što su nepostojanje bračnih smetnji i zabrana, te prisustvo dva muška svjedoka - muslimana ili jednog muslimana i dvije muslimanke.

Ukoliko se brak sklopi bez saglasnosti staratelja, on može tražiti njegovo razvrgnuće. Dakle, možete sklopiti brak, ali uz saglasnost njenog staratelja (djeda sa očeve strane ili brata). Ako se ta saglasnost dobije, nema potrebe obnavljati brak nakon godinu dana u prisustvu njenog brata. 

Djevojka koja nije bila u šeri'atski valjanom braku tretira se djevicom makar izgubila djevičanstvo putem zabranjenog spolnog odnosa ili na neki drugi način. Brak se mora obaviti uz poštivanje civilne i vjerske procedure sklapanja braka, a ne da to bude neki tajni brak za koji neće znati niko od njene ili tvoje rodbine, osim vas dvoje i nekakva dva svjedoka kome će biti jedini zadatak da sakriju to tzv. "vjenčanje". 

Ciljevi braka su jasni, on se mora obznaniti, drugi trebaju znati da ste vi u braku. U protivnom vaša veza bila bi nelegalna i neprihvatljiva.
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.