Logo

Zadržavanje ženinog prezimena

PitanjeEsselamu alejkum!
M
olim vas da mi kažete da li postoji šerijatski stav prema kojem bi žena kad se uda trebala da zadrži i svoje prezime pored muževog, rad očuvanja loze? Ako postoji ovakav stav, molim vas, da mi odgovorite čiji je to stav i na koji se izvor oslanja?

U
naprijed hvala! Vesselamu alejkum! 

 

Odgovor

Žena može i treba zadržati svoje prezime nakon udaje, a dozvoljeno je i da svom prezimenu doda muževljevo radi lakšeg rješavanja nekih administrativnih i drugih problema. To se temelji na principu da nije dozvoljeno mijenjati porijeklo i pripisivati se nekome drugom, mimo svojih roditelja. "Zovite ih po očevima njihovim, to je bliže bogobojaznosti" navodi se u Kur'anu.

Iako se ovo odnosi na slučaj adopcije djeteta, može poslužiti kao indicija u navedenom pitanju. Međutim, kako se odnosni slučaj ipak razlikuje od pitanja pripisivanja sebi usvojenog djeteta, ne može se reći da je uzimanje muževljevog prezimena haram, budući da se u vjenčanom listu uvijek navodi djevojačko prezime žene tako da tu nema zabune, a i običajno ta distinkcija je poznata ljudima i ne proizvodi nikakvu zabunu. Bolje je u svakom slučaju da žena zadrži svoje prezime, a u dogovoru s mužem može mu pridodati i njegovo prezime.
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.