Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Kako se sačuvati bluda?

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Student sam i nisam u mogućnosti da se oženim. Također sam sportista i izuzetno snažne muskulature, i imam veoma jake seksualne nagone. Da li imate neki savjet šta da uradim da bi se sačuvao bluda?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Svevišnji u Kur'anu kaže: "Uspjet će vjernici....i oni koji spolne organe svoje čuvaju, osim sa suprugama svojim..." Također, u Kur'anu se navodi: "Neka se suzdrže i čedni budu oni koji nisu u prilici da se ožene dok to ne budu u mogućnosti...!"
U Vjerovjesnikovom a.s. hadisu se navodi: "Mladići, ko od vas ima mogućnost da se oženi neka to učini. A ko nije u stanju, neka posti, to mu je dobra zaštita. Prema tome, u Vašem slučaju, kako niste u prilici da se oženite, preporučujemo Vam post, koji ublažava nagon, zatim ibadet, namaz, zikr, sport i druge aktivnosti koje troše nagomilanu energiju. U slučaju da strast nadvlada, ako postoji bojazan od činjenja bluda, dozvoljeno je stišati strast samozadovoljavanjem da bi se sačuvalo od većeg grijeha. Neka Vas Allah pomogne i sačuva od svih belaja i iskušenja koje ne možete podnijeti.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH