A+ A A-

Pretraga pitanja

Oponašanje pri slavljenju hidžretske godine

Pitanje

Esselamu alejkum!

Da li mi možete odgovoriti kada je počelo obilježavanje nove hidžretske godine na ovakav način kako se to obilježava u nas u Bosni (kićenje džamija sijalicama kao da je jelka, vatromet itd.). Zar ne mislite da je to oponašanje nevjernika u obilježavanju njihove nove godine i da li je šerijatski i iz kojih izvora opravdano da se na ovaj način obilježava početak hidžretske godine.

Kaže Poslanik sallallahu alejhi ve sellem u hadisu kojeg prenosi Ebu Hurejre radijallahu anhu: "Neće nastupiti Sudnji dan, sve dok moj ummet ne bude slijedio ranije narode, pedalj po pedalj, aršin po aršin." "Poslaniče, je li to misliš na Rimljane i Perzijance?" - upitaše prisutni. - "Pa ko drugi nego oni."- odgovori Poslanik sallallahu alejhi ve sellem, bilježi Buhari, a u drugom hadisu se kaže: "Slijedit ćete ranije narode pedalj po pedalj, aršin po aršin, pa čak i kad bi ušli u gušterovu rupu, vi biste ih slijedili", bilježe Buhari i Muslim.

 

Odgovor

Način obilježavanja početka hidžretske godine ne spada u ibadete, već u običaje, a običaji su u osnovi dozvoljeni, osim ako postoji izričit dokaz koji ih zabranjuje. U konkretnom slučaju ne postoje dokazi koji to zabranjuju. U vrijeme Poslanika nije se ni računalo po hidžretskom kalendaru, pa to nije omelo Omera r.a. da uvede tu novinu. Ashabi ga nisu optužili da uvodi bid'ate ili da oponaša nevjernike. To pitanje je krupnije i važnije od pitanja kako obilježiti ulazak nove hidžretske godine, uz ovakav ili onakav program. To je u domenu običaja, a ne u domenu ibadeta, gdje je slijeđenje osnova, a ne inovacija. Običaji se mogu podudarati u nekim elementima i to se ne može podvesti pod zabranu oponašanja drugih. Vi svoje tumačenje šerijata putem analogije želite predstaviti kao neupitni šerijatski dokaz što je metodološki neprihvatljivo.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH