Promo banner

A+ A A-

Izabran glavni imam Bošnjaka u Francuskoj

Dana 21. marta 2009. god. u  gradu poznatom po fabrici automobila marke (peugeot) pezoa u Sošou, u prisustvu odbornika devet džemata, iz Strazbura, Sošoa, Miluza, Besansona, Pariza, dva džemata iz Liona, Ansia i Tonoa, održana je redovna godišnja skupstina Islamske zajednice Bošnjaka Francuske (IZBF). Poslije proučenog kur'anskog odlomka predložen je dnevni red od strane predsjednika IZBF Edina Adrovića: izvjestaj o dosadašnjem radu, izbor predsjednika  IZBF, izbor glavnog imama, razno.

Uslijedilo je obraćanje predsjednika džemata koji su iznosili najbitnije aktivnosi koje obavljaju u svojim džematima, a Boga mi i o problemima sa kojima se susreću.

Poznato je da su Bošnjaci muslimani u Francuskoj još 28. februara 2007. god.formirali Islamsku zajednicu Bošnjaka Francuske. Od tada do danas bilo je potrebno odraditi puno posla oko statuta, registracije i drugih administrativnih poslova, nešto je od toga urađeno ali još uvijek u državnim organima nije izvršena registracija.

Nakon izvještaja kojeg je podnio predsjednik IZBF Edin Adrović, uslijedila je prijava novih kandidata za predsjednika IZBF, a ujedno je i formirana  nadzorna komisija. Za novog predjednika Islamske zajednice Bošnjaka Francuske izabran je h. Bekir Zulčić, a za glavnog imama Isah ef. Dacić.

Uslijedilo je obraćanje h. Haruna ef. Hodžića koji je uputio čestitke novom predsjeniku i glavnom imamu i skrenuo pažnju džematima da se potrude da budu aktivni u svom radu, da daju svoj maksimum u svom domenu, a Islamska zajednica će im svakako kao institucija uvjek biti  na raspolaganju.

Zatim se prisutnima obratio i glavni imam Isah ef. Dacić koji se zahvalio na ukazanom povjerenju a zatim skrenuo pažnju svima da je ključ uspjeha zajednice timski rad. Moramo raditi zajedno, moramo imati razumijevanja za sve i moramo imati komunikaciju sa svima. Kasnije su dogovarani i neki najnužniji zajednički projekti na koje treba u što kraćem roku poraditi.

Ovo je jedna relativno mlada Islamska zajednica ali kao i mnoge druge u dijaspori potvrđuje bošnjačku svijest o svojoj vjeri, bez obzira sa kojim i kakvim se okolnostima susretali.