Logo

Džemat Karlsruhe mevludom obilježio tri jubileja

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) Aktuelnosti
  • Štampa

U poplavi različitog načina obilježavanja džematskih jubileja širom džemata Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, Bošnjački džemat Karlsruhe, opredijelio se za mevlud i napravio je vrlo lijepu svečanost u petak, 16. januara 2015. godine. Mevlud je upriličen u znak obilježavanja tri jubileja: 20 godina od osnivanja krovne organizacije Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj i uspostave Glavnoga imama za IZBNJ, kada je domaćin  bio džemat Karlsruhe, potom 23 godine od osnivanja Džemata Karlsruhe, i desetogodišnjicu  Mehe Džambića na mjestu predsjednika džematskog odbora. Ovo su bili dovoljno veliki razlozi da se pozove  skup vjernika kao i čelnih ljudi iz IZ Bošnjaka u Njemačkoj. Za svečani trenutak odabran je 11. januar, mjesec rebiul-ewel mjesec u kojem je rođen Muhammed a.s.

Prostor Mesdžida ove Islamske zajednice, u Knielingenu na periferiji Karlsruhea, u ulici Pfalzbahnstr. 4, smješten je uz sam pružni kolosjek u nekadašnjoj zgradi željezničke stanice čija čeona fasada još uvijek na sebi nosi natpis i oznaku željezničke stanice koja je sada slabo prometna a nekada je bila vrlo živo mjesto dok su zgrade Siemensa primale brojne radnike, a sada zjape prazne, ali je zato je ova zgrada stanice, Allahovim davanjem, postala mjesto horenja ezana, sedžde i okupljanja vjernika. Mesdžid je bio dupke pun odprilike jednakog broja braće i sestara.

Ispred Mešihata IZBNJ bili su dva glavna imama Enver ef. Pašalić i Ishak ef. Alešević koje je predvodio muftija IZ Pašo ef. Fetić. U obraćanju Muftijinom osjetila se ozbiljna briga za vjeru i narod. Tražio je disciplinu, i puno povjerenje u IZ, i slijeđenje već uhodanog i od široke vjerničke mase i ovoga društva prihvaćenog puta kojim hodi naša Islamska zajednica jedinstvena u Domovini i ovdje u SR Njemačkoj kao vrijednost koju moramo njegovati zajedno sa pozitivnom tradicijom koju baštinimo kroz stoljeća. Podvukao je važnost okupljanja kroz mesdžide i povratak duše islama pod krovove naših kuća i stanova, te emanet prenošenja islama i bošnjačke tradicije.

Osvrćući se na jubilej dvadesetogodišnjice IZBNJ rekao je da je to jedna osiona tačka u našem počinjanju i radu od 09. januara u Karlsruheu kao početak uvezane i jedinstvene Zajednice. U januaru mjesecu prije tačno 23. godine formiran je i Džemat Karlsruhe. Prošao je jedan turbulentan period od svoga formiranja do danas kada kao stabilna zajednica sa blizu 230 članova ima u posjedu prostor od 820 kvadratnih metara prostorne površine. Još su u periodu otplate svojih dugovanja prema Banci ali istovremeno neumorno rade na preuređenju prostora i njihovog privođenja namijenjenim svrhama.

Ovaj momenat naročito je istaknuo i GI Ener ef. Pašalić koji je zajedno sa Muftijom podsjetio prisutne na početke ove IZ, na imame koji su u ovom džematu radili i ostavili vrijedan doprinos. Nije zaboravio istaći prvu generaciju entuzijasta članova Odbora i džematlija uz koje zajedno njihovi sinovi i kćeri rade i doprinose ovoj Zajednici. Podsjetio je i na one koji su nas napustili preseljenjem na Ahiret.

Predsjedniku Džambiću  zahvalnicu je uručio  glavni imama Pašalić,  a džemat  mu je pokloni  ručni sat sa posvetom. Istom prilikom mladom imamu Amel ef. Hadžiću Muftija ef. je uručio od  Dekret Reisu-l-uleme o postavljenju na mjesto imama, hatiba i muallima u ovom džematu. Imam Ishak ef. Alešević u svom kratkom pozdravnom obraćanju izrazio je veliko razumijevanje za nas muslimane Bošnjake pozivajući prisutne na jedinstvo i slogu i završio je parafrazirajući riječi jednog davnašnjeg putnika kroz Bosnu koji je rekao kako mu je žao ovih finih muslimana koje ni krive ni dužne drugi muslimani predstavljaju da su nepodpuni muslimani a kršćani ih drže da su izdali kršćanstvo istočno i(li) zapadno, i o njima se uvijek saznavalo iz usta i pera onih koji ih ne vole, njihovih neprijatelja.

Posebnu ljepotu ovoga skupa učinilo je učenje Kur-ani kerima, ilahija i kasida i odlomaka Mevluda iz grla mladih imama Mirhet ef. Joldića, Zufer ef. Zahirovića, Ramiz ef. Kazije i njegove cijenjene Hanume, te imama domaćina Amel ef. Hadžića. Dovu je na kraju proučio i zatvorio ovu svečanost Muftija ef.  Nakon toga druženje je nastavljeno do kasno u noć uz obilnu sofru koju su za ovu priliku priredile vrijedne hanume ovoga džemata.

I.A.

(www.igbd.org)

  • 0101

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.