Logo

Mevludske svečanosti u tuzlanskim džematima

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) Aktuelnosti
  • Štampa

U tuzlanskim džematima mevludskim programima i svečanostima obilježeno rođenje posljednjeg Allahovog Poslanika, Muhammeda a.s.

Džemat Krojčica

U petak, 02. januara poslije akšam namaza, a nastupanjem 12. rebiu-l-evvela, u džamiji Krojčica proučen je mevlud.

Bila je to večer mladosti i iskustva. Program povodom rođenja pejgambera Muhammeda a.s. su izveli polaznici mektebske pouke koji su učili odlomke iz Kur'ana, ilahije, kaside i recitacije, a starije džematlijke su uzeli učešće u učenju odlomaka mevluda. Posebne impresije na ukupan skup ostavio je uvaženi predsjednik Izvršnog odbora MIZ Tuzla, prof. Hasan- ef. Spahić, koji je ovom prilikom održao predavanje.

U svom obraćanju prof. Spahić je ukazao na značaj ovakvih skupova, pozvao je na druženje sa Kur'anom u učenju ali i čitanju prijevoda značenja Kur'ana, pohvalio je polaznike mekteba njihove roditelje i džematlije na prelijepom programu kao i imama za organizovanje ove svečanosti.

Mutevelija Alija Kehić je u ime džemata Krojčica, kao i do sada, darivao svu djecu koja su bila u džamiji ove večeri a posebno učesnike programa. Poslije jacija namaza druženje je nastavljeno u prostorijama mektebske učionice uz kahvu i neizostavnu halvu koju su pripremile vrijedne džematlijke džemata Krojčica.

Džemat Hukići- Bijela džamija

Prigodan mevludski program povodom rođenja Muhammeda a.s. upriličen je u džematu Hukići, Svijetla džamija.

02. januara, poslije jacije namaza polaznici mektebske nastave ovog džemata izveli su program povodom rođenja Muhammeda a.s.  Prisutnima se obratio mjesni imam Esnaf-ef. Imamović koji je ovom prilikom govorio o važnosti slijeđenja Poslanika a.s.

Džemat Mramor

3. januara, poslije podne namaza održana je mevludska svečanost u novoj džamiji u Mramoru. Program su izveli učenici i džematlije. Učenici mekteba su pokazali svoju kreativnost i kroz izradu plakata na kojima je ispisano ime Muhammeda a.s.

Svečanost koja je izvedena pokazala je da ljubav i poštovanje prema Poslaniku i njegovom životu treba graditi još od malih nogu tako da najmlađi koji su danas izveli ovaj program Poslanika prime u svoje srce što ranije i tamo zadrže uvijek, navode iz džemata Mramor ovim povodom.

Džemat Kulturno-obrazovni centar Tušanj-Slatina

U nedjelju 4. januara nakon jacije-namaza u lijepom ambijentu džamije Kulturno-obrazovnog centra Tušanj-Slatina svečano je obilježeno rođenje Muhammeda, s.a.v.s. Program su izveli učenici mektebske nastave, koji su milozvučnim učenjem Kur'ana, izvedbom ilahija, recitiranjem poučnih stihova i čitanjem tekstova iz Poslanikova života podsjetili sve prisutne na ljepotu islama i besprijekornu biografiju Muhammeda, s.a.v.s.

Prisutnima se obratio imam, hfz. Saudin-ef. koji je zahvalio roditeljima na njihovoj svesrdnoj podržci i želji da budu involvirani u proces mektebske nastave. Također, ukazao je da džemat permanentno radi na animiranju najmlađih u pogledu mektebske nastave. U tom pogledu i ove godine na nivou džemata objavljen je natječaj za najbolji literarni rad na temu Poslanika Muhamed, s.a.v.s. Rad Amre Jahić proglašen je za najbolji gdje je istoj dodijeljena nagrada.

  • 0101
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.