A+ A A-

Medžlis IZ-e Živinice: Centralna mevludska svečanost povodom nove hidžretske upriličena u džematu Višća

U džematu Višća upriličena je centralna mevludska svečanost na području Medžlisa Islamske zajednice Živinice, u povodu nastupanja nove 1436. hidžretske godine. U prepunoj džamiji u Višći, mevludski program su izveli imami MIZ-e Živinice a prisutnima su se obratili Sedin-ef. Karić, glavni imam MIZ-e Živinice i gost predavač, Ševko-ef. Sulejmanović, profesor u Behram-begovoj medresi u Tuzli. Nakon što je hfz. Bajro-ef Delić proučio odlomak iz Kur'ana koji govori o hidžri, imam džemata Višća, Mirsad-ef. Đerzić, je prisutnima poželio dobrodošlicu, čestitao novu 1436. H. G., zahvalio se Medžlisu na povjerenoj organizaciji mevludske svečanosti te zahvalio svojim džematlijama na uspješnoj realizaciji nekoliko projekata u džematu u protekloj godini.

U svome obraćanju glavni imam Sedin-ef. Karić je kazao da je ispraćanje jedne i ulazak u drugu godinu najbolje vrijeme da se ljudi preispitaju šta su to ostvarili a šta nisu u protekloj godini, i da prave kvalitetne planove za narednu godinu. Podsjetio da je prošla godina bila jako teška,da smo imali smo proteste, zatim poplave u više navrata ali je Islamska zajednica u tim teškim trenucima jako odgovorno postupila i uz pomoć džemata uključila se u prikupljanje i dostavljanje pomoći najugroženijim. Kazao je da nas hidžra Muhammeda, a.s., uči tome da za uspjeh uvijek treba imati dobro pripremljen plan ali i dobrog i iskrenog druga koji će nam biti podrška baš kao sto je i sam Poslanik, a.s., prilikom hidžre izabrao najboljeg vodiča ali i društvo Ebu Bekra, jer je znao da stručan vodič neće lahko zalutati i pogrešku napraviti, a ni pravi prijatelj izdati i napustiti.

U nadahnutom predavanju profesor Sulejmanović je iskazao svoje zadovoljstvo što je baš na ovakav način, u društvu ovako lijepog džemata, ušao u novu hidžretsku godinu. Pomenuo je tri poruke koje možemo uzeti iz hidžre. Poruku i pouku od Resulullaha, a.s., od Adema , a.s., i od ashaba, r.a. Kazao je: da je ikome Allah dao uspjeh bez muke i truda, dao bi ga Poslaniku, a.s., međutim, za svaki uspjeh treba se pripremiti, izabrati najbolji put, najboljeg vodiča i najbolju sredinu. Tako hidžra odvaja one koji su iskreni od onih koji nisu. Odvaja one koji mogu podnijeti određene teškoće od onih koji nisu, jake od slabih, kolebljive od odlučnih. Adem a.s. je bio u Džennetu i učinio je pogrešku te ga je zbog toga Gospodar spustio na zemlju. A mi smo sinovi Ademovi. Može li iko i pomisliti da poslije na zemlji Adem, a.s., nije zaslužio Džennet?! Adem je težio da se ponovo vrati u džennet i to je bila Ademova hidžra . I naša duhovna hidžra treba da bude da popravimo svoje stanje i tako zaslužimo najveću sreću i najuzvišeniji cilj a to je Džennet. Naša smrt i preseljenje je naša duhovna hidžra. Allah nam nije svima dao Džennet kao Ademu ali nam je svima dao podjednake šanse da se borimo za Džennet. Neće niko dostići visine džennetske dok ne bude pao na zemlju, na sedždu. Neće se niko uzdići bez dove, bez pokornosti Allahu, dž.š., kao i Adem, a. s. I treće, ashabi su sve ostavili i podijelili. Od nas se ne traži da sve ostavimo i podijelimo, već da ostavimo sve što utiče na jedinstvo muslimana i da podijelimo zajedničke vrijednosti koje će nam pomoći da budemo dobri. Niko nije tako dobar da ne može biti još bolji. Zato u ovoj novoj hidžretskoj razmislimo šta možemo učiniti da budemo još bolji.

  • 0202