A+ A A-

Manifestacija” Večer Kur'ana“ u džematu Deer Park u Melbournu

U subotu 25. oktobra 2014. godine, džematlije i džematlijke džemata „Deer Park“ u Melbournu imali su priliku da na jedan najljepši način zakorače u Novu Hidžretsku 1436 godinu, sa jednom od sigurno najljepših manifestacija koja se u toku godine organizuje u našem džematu.

Naime, Džematski Odbor je zajedno sa svojim Imamom u povodu Nove Hidžretske 1436 godine organizovao manifestaciju „Večer Kur'ana“ s ciljem da se svi okupimo u džamiji družeći se sa Allahovom Knjigom i naravno sa našim Uvaženim gostima,Imamima i učesnicima u ovom prekrasnom programu.

Svi učesnici programa su svojim prelijepim glasovima ostavili neizbrisiv trag na duše i srca svih prisutnih koji nisu krili zadovoljstvo i sreću sto su imali priliku i što ih je Allah dž.š. Počastio da budu dio ove manifestacije.

Počevši od same dekoracije džamije koju je upriličila za ovu priliku naša čestita džematlijka Nasveta Husanović, do posebnog ambijenta popunjene džamije džematlijama i naravno prelijepih glasova naših učača i milozvučnih glasova našega hora , dalo je jednu posebnu sliku i neobićno lijepi osjećaj svim prisutnim , da smo se prisjetili riječi Allahovog Poslanika Muhammeda s.a.v.s.koji je rekao : „Da meleki svojim krilima prekriju ona mjesta u kojima se spominje i veliča Uzvišeni Gospodar“,dakle, jednostavno se osjetilo prisustvo i Allahavih bezgriješnih bića.

U programu je učestvovalo 13 učača Kur'ana, od kojih su: Imami Mešihata IZ-e u Australiji-prof. Jasmin ef Bekrić-Predsjednik Mešihata IZ-e Australije i Imam u džematu Sydney, mr Ibrahim ef . Omerdić – Imam u džematu Noble Park, Ismet ef. Purdić – Imam Bošnjačkog Mesdžida Adelaide, Mirsel ef. Kozica –Imam u džematu Perth, kao i naše kolege koji nisu aktivni u imamskom poslu- Reuf ef. Mezit,Izudin ef. Mezit, Muamer ef. Šošić, Suad ef. Ibišević, i predstavnici drugih džemata i zajednica- hfz Redžep ef. Idrizi, Zemri Idrizi, Hakan Ćoruh, Abdurahman Malas, Ređep Kasmazoglu –polaznici mekteba džemata Deer Park- Adila Fazlić, Tailah Bogučanin i Nedim Polimac i naravno prelijepim ilahijama i recitalima o hiđri predstavio se hor džemata „Deer Park“

Ovaj prelijepi program je počeo prije akšama, a na samom početku programa Imam džemata Muhamed ef. Đidić je iskazao tople riječi dobrodošlice i riječi zahvalnosti svim učesnicima programa, svim gostima kao i svim prisutnim , istakavši da je ovo posebna noć za sve muslimane a posebno nas Bošnjake ovdje u našem džematu, čestitajući svima Novu Hidžretsku godinu. Nakon riječi dobrodošlice, naizmjenično su se predstavljali učači Kur'ana, učeči odlomke iz Allahove Knjige i hor džemata učeći ilahije i recitale, tako je program trajao sve do jacije namaza, a na samom kraju programa prisutnima se obratio Uvaženi Imam -prof. Jasmin ef. Bekrić –Predsjednik Mešihata IZ u Australiji, koji nije krio zadovoljstvo onim što je vidio i doživio i koji je na početku čestitao domaćinu na uspješnoj organizaciji ove manifestacije a u nastavku je govorio o porukama hidžre i važnosti očuvanja mladih generacija koje su naš emanet ovdje gdje živimo, istakavši da budućnost jednog naroda zavisi o razmišljanju mladih ljudi i njihovom usmjerenju i okupiranosti.

Poslije nadahnutog govora Uvaženog Jasmin ef. Bekrića, predsjednik Džematskog Odbora gosp. Zilhad Djonlagić svim učačima podijelio je zahvalnice ,a poslije podjele zahvalnica i obavljenje jacije namaza, džematski Odbor je za naše najmlađe pripremio prigodne poklone a svi prisutni su nastavili druženje u restoranu džamije u prelijepoj atmosferi kako i prilići za ovu Mubarek noć,uz kahvu , halvu, kolač i voće.

Na kraju se zahvaljujemo od srca svim našim Imamima kojima nije bilo teško da pređu toliko daleke puteve samo da bi učestvovali u programu, hvala i svim načim učesnicima iz Melbourna,našem horu kao i našem Džematskom Odboru koji je sve ovo lijepo i domaćinski pripremio. Hvala svim medijima koji su prenijeli informaciju o ovom događaju kao i posebna zahvalnost svim našim džematlijama i džematlijkama braći i sestrama koji su svojim dolaskom podržali ovu još jednu u nizu lijepih aktivnosti u našem džematu.

Svim muslimanima i muslimankama čestitamo Novu Hidžretsku 1436. Godinu, moleći Allaha dž.š. Za zdravlje, sreću i bereket u svemu. Amin!

Muhamed ef. Đidić

  • 0101