A+ A A-

Veče ilahija i kasida prvi put u Adelaide – južna Australija

Subota navečer je bila posebna noć za muslimane u Adelaide, a posebno za Bošnjački Mesdžid Adelaide, njegove članove i goste iz bošnjačkog džemata ABIC „Deer Park“ iz Melbourne koji su sa dva autobusa i horom došli u posjeti džematu u Adelaide u povodu zajedničke organizacije „Veče ilahija i kasida“.

Gosti su u subotu obišli grad sa domaćinima, upoznali neka njegova znamenja a poseban ugođaj je bila posjeta prvoj i najstarijoj džamiji u Australiji izgrađenoj 1889 godine, koju su podigli afganistanski vodiči kamila koji su s kamilama radili na izgradnji pruga u Južnoj Australiji, a više decenija imam te džamije bio je cijenjeni Bošnjak imam Ahmed-ef. Skaka, r.h., a brigu o džamiji vodili naši Bošnjaci koji su se poslije 2. Svjetskog rata našli u Australiji. Hatib ove džamije danas je Bošnjak hfz. imam Ensar-ef. Ćutahija.

Prije akšam-namaza počela je ova jedinstvena i velika manifestacija „Veče ilahija i kasida“, a program su izveli hor džemata ABIC „Deer Park“ Melbourne i učenici Bošnjačke Etničke Škole koja djeluje u sklopu Bošnjačkog Mesdžida Adelaide, koji je zadivio sve prisutne - njih više od 250.

Skupu se se obratili Muradif Muratović, predsjednik Udruženja Bošnjaka Južne Australije - Bošnjački Mesdžid Adelaide, imam Muhamed ef. Đidić ispred Mešihata IZ Bošnjaka u Australiji, imam ABIC "Deer Park", Ismet ef. Purdić, imam Bošnjačkog Mesdžida Adelaide, gradonačelnica Charles Sturta, gdja. Kirsten Alexander, a  među brojnim gostima su bili članovi džemata ABIC "Deer Park", predsjednik Džemata Zilhad Đonlgaić, gradonačelnica opštine Charles Sturt sa porodicom, kandidat za Opčinsko vijeća Charles Sturt, Kelly Thomas sa porodicom, profesor sa Adelaide univerziteta Shamsuden Khan, studenti iz islamskog svijeta na univerzitetima u Adelaide, te brojni drugi nama dragi gosti i prijatelji.

Program je završen dodjelom zahvalnica Horu džemata ABIC "Deer Park", te džematu na bratskoj posjeti, kao i našem vakifu Aidu Gogi koji je među prvima podržao osnivanje Vakufskog fonda našeg džemata. 

Potom je uslijedilo druženje uz večeru, baklavu, sok i kahvu. Ni gosti, a ni domaćini nisu krili veselje i sreću. Domaćini su dobili sve pohvale od gostiju za odličnu organizaciju, gostoprimstvo, i otvorenost srca i duše za svaku želju gostiju, uz preporuku da se ovakva druženja pretoče u tradiciju.
Gradonačelnica je u obraćanju kazala da je sretna što u svojoj općini ima ovakvu jednu organizovanu, vrijednu i aktivnu zajednicu.  S ponosom možemo kazati, hvala Allahu, da su džemati Islamske zajednice Bošnjaka u Australiji pravi biseri i ponos BiH i IZ u BiH, ovdje u Australiji.

Naša poletnica u radu za dobro vjere, IZ u BiH, Bošnjaka i BiH glasi: BUDITE DŽEMAT, BUDITE SNAGA DOBRA.

Ismet ef. Purdić, imam džemata Bošnjački Mesdžid Adelaide

  • 0101