A+ A A-

U KARLOVCU OSNOVAN NOVI DŽEMAT

karlovac (Small) (Custom)     U Karlovcu je održana svečana osnivačka skupština novoosnovanog džema'ata. Na kraju svečane skupštine imenovan je i džematski odbor na čelu kojeg se nalazi mutevelija g. Mevdžud Čović. Odbor broji jedanaest članova s tim što je imam član po službenoj dužnosti.  

     Skupu se obratio muftija Omerbašić koji je u svom izlaganju istaknuo da očekuje da ovaj džema'at preraste u Medžlis koji bi bio 14. u Hrvatskoj. Potencirao je da se mora raditi na tome da se u škole uvede vjeronauk i mektebska nastava. Do sada se na nastavu mekteba upisalo 24 djece. Sa školama, osnovnim i srednjim tek slijede pregovori i razgovori oko formiranja vjeronauka.

     Do sada je bilo nekoliko pokušaja da se u Karlovcu formira džema'at. Mešihat Islamske zajednice u RH je 01. ožujka 2007. imenovao imama za grad Karlovac Saudina ef. Subašića, dotadašnjeg imama u Zagrebu. Prostorije za obavljanje vjerskih aktivnosti i vjeronauka ustupila je BNZ Karlovačke županije.

     Dolaskom imama u petak, 16. 03. klanjana je i prva džuma-namaz u novom džema'atu. Džumi je prisustvovao veliki broj vjernika i gostiju, među ostalim Aziz ef. Hasanović, zamjenik muftije koji se poslije džume i obratio džematlijama.

Po zadnjem popisu stanovništva muslimana je u Karlovcu bilo preko 2,800.

(www.islamska-zajednica.hr)