Promo banner

A+ A A-

U BRATUNCU UKOPAN MUSTAFA EF. MUJKANOVIĆ, UBIJEN 1992. GODINE

dzenazabratunac (Custom)     Začuo se samo njegov uzdah "ah, majko moja" Vidio sam njegovo tijelo u posljednjoj svlačionici fiskulturne sale u kojoj smo bili


     U haremu Čaršijske džamije u Bratuncu, u prisustvu rodbine, ali i brojnih bratunačkih Bošnjaka, jučer je klanjana dženaza i obavljen ukop predratnog glavnog imama Bratunca, Mustafe ef. Mujkanovića, ubijenog 13. maja 1992. godine u logoru u OŠ "Vuk Karadžić" u Bratuncu.

Udarci kocima

     Dženazu je predvodio izaslanik reisu-l-uleme IZBiH Muharem ef. Omerdić, a prisustvovali su joj muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović, direktori Tuzlanske i Sarajevske medrese Vahid ef. Fazlović i Zijad ef. Ljevaković te mnogi imami iz Podrinja.
     - Jedne večeri u logor je ušlo nekoliko srpskih vojnika, od kojih je jedan povikao "ima li ovdje odža". Mustafa je stajao, dok smo mi sjedili jedan na drugom. Nije se odmah javio. Kada je ovaj drugi put povikao "ima li ovdje odža" psujući mu dijete, podigao je ruku i rekao da je on Mustafa ef. Mujkanović.
     Ovaj ga je pozvao, a onda su ga njih trojica kocima koje su držali u rukama počeli udarati. Začuo se samo njegov uzdah "ah, majko moja"... Jedan od njih izvukao je flašu piva ispod stola pokušavajući mu je ugurati u usta i natjera ga da popije pivo, ali bi Mustafa-efendija odmah ispljunuo ono što su mu sasuli u usta - prisjeća se Abdulah Karić Abe, jedan od preživjelih zarobljenika bratunačkog logora.
     Karić i ostali zarobljenici sjećaju se i trenutka kada su mučitelji Mustafu ef. Mujkanovića udarili kocem u zatiljak, od čega mu je mozak ispao, nakon čega je iznesen u dvorište škole.

Strašan prizor

     - Posljednje što su mu uradili, odsjekli su mu jezik... Vidio sam njegovo tijelo u posljednjoj svlačionici fiskulturne sale u kojoj smo bili, zajedno s tijelom mog brata i Osmana Halilovića, nekadašnjeg načelnika policije. Bio je to strašan prizor - prisjeća se Karić.
     Premda su nadležnim istražnim organima 402 preživjela zarobljenika iz OŠ "Vuk Karadžić" još 1992. godine dala iskaze o mučenjima koja su preživjeli u logoru te o osobama koje su provodile ta mučenja, još niko od odgovornih za ove zločine nije sjeo na optuženičku klupu.

Rekao je da mora biti sa svojim džematlijama

     Jučerašnjoj dženazi Mustafe ef. Mujkanovića prisustvovali su i njegova supruga Nizama, sin Adem i kćerka Sumeja. Sjećaju se da ih je Mustafa početkom rata otpratio u Tuzlu, a onda se vratio u Bratunac uz obrazloženje da tamo ubijaju ljude i da on mora biti sa svojim džematlijama jer im je dužan klanjati dženazu.
     Iako je njegov sin Adem tada imao samo deset godina, a Sumeja 12, još im je, kažu, u očima živa slika oca kada su se s njim rastali u Tuzli.

A. HADŽIĆ

(http://www.avaz.ba)