edukativna platforma Islam.ba

A+ A A-

Održana sjednica Vijeća muftija

  • P1540592P1540592

Sarajevo, 21. mart 2018. (MINA) – Danas je pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića održana 15. redovna sjednica Vijeća muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na sjednici su muftije raspravljali o aktivnostima Vijeća muftija između dvije sjednice i dali pozitivno mišljenje na Izvještaj o radu Vijeća muftija za 2017. godinu. Razmatran je Izvještaj o radu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za 2017. godinu i Izvještaj o finansijskom poslovanju Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za 2017. godinu koji su također uz nekoliko prijedloga dobili pozitivno mišljenje.

Vijeće je donijelo Odluku o utvrđivanju visine nisaba za redžeb, ša'ban i ramazan 1439/2018. i Odluka o utvrđivanju visine sadekatu-l-fitra za ramazan 1439/2018.g. Razmatrana je i prihvaćena inicijativa za uvođenje organizovanog prikupljanja ramazanske fidje kroz sistem Islamske zajednice.

Članovi Vijeća su prihvatili i nekoliko odluka i fetvi usvojenih na Drugom zasjedanju Evroazijskog vijeća za fetve čiji je IZ u BiH član, te podržalo prihvaćenu metodologiju izdavanja fetvi u ovoj instituciji.

Pozitivno mišljenje je dobio i prijedlog Pravila o izmjenama i dopunama Izbornih pravila IZ u BiH.

Prihvaćen je Izvještaj Komisije Vijeća muftija za istraživanje i utvrđivanje relevantnih činjenica te pripreme odgovarajućih dokumenata na osnovu kojih bi se moglo osnovano odlučivati o Inicijativi MIZ Kozarac za donošenje Fetve o genocidu/stradanju muslimana u Prijedoru i okolini.

Uzimajući u obzir razmjere zločina počinjenog nad bošnjačkim stanovništvom Prijedora i doline Sane koji svojim karakterom, obimom i sistematičnošću predstavljaju najteže oblike zločina protiv čovječnosti i počinjenje djela sa genocidnim radnjama Vijeće muftija smatra kako je neophodno pristupiti njihovom institucionalnom obilježavanju. Iako još uvijek ne postoji pravosnažna presuda pred domaćim ili međunarodnim sudovima u kojoj je neko od odgovornih za zločine u tom području presuđen za zločin genocida, treba istaći da su u svim prvostepenim (Karadžić) i pravomoćno okončanim sudskim postupcima (Krajišnik, Brđanin, Stakić, Sikirica) sudska vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) utvrdila kako zlodjela koja su vršena u dolini Sane predstavljaju neku od radnji učinjenja zločina genocida.

Zato je neophodno učiniti sve kako bi se sačuvalo sjećanje na istinu o tim dešavanjima i kako bi se žrtvama odalo dužno poštovanje, te spriječilo njihovo minimiziranje ili negiranje. Svi organi Islamske zajednice u BiH su dužni učiniti sve kako bi se očuvalo kolektivno sjećanje na ove zločine i kako bi se iskazao pijetet prema žrtvama. Vijeće muftija poziva i druge državne i društvene institucije i organe da u tom smislu daju svoj doprinos, te poziva sve relevantne institucije države i društva da žrtve najtežih zločina stave u fokus procesa suočavanja sa prošlošću.

Prema zaključku Vijeća muftija obilježavanje stradanja građana BiH iz Prijedora i doline Sane ne može biti ograničeno samo na institucije Islamske zajednice i vjerski i obredni dio komemoracije. Zato je obaveza državnih, entitetskih i općinskih organa vlasti da osiguraju dostojno obilježavanje stradanja kroz podršku manifestacijama obilježavanja zločina, izgradnju spomen-obilježja, sprječavanje negiranja zločina i veličanja zločinaca, obeštećivanje žrtava i, možda najbitnije, procesuiranje zločinaca i njihovih nalogodavaca te poništenje rezultata zločina. Istina, pravda i pokajanje trebaju biti temelj za suočavanje s prošlošću, pomirenje i izgradnju povjerenja.

Na kraju Vijeće muftija je donijelo Program obilježavanja najtežih zloćina počinjenih u Prijedoru i drugim mjestima u dolini rijeke Sane u periodu od 1992. do 1995. godine u institucijama IZ u BIH koji je obavezujući za sve njene organe. Ove komemoracije će se obilježavati prema predviđenom planu, dok će se nastaviti sa podrškom obilježavanju drugih manifestacija kojima se čuva sjećanje i odaje počast žrtvama Prijedora i doline Sane. Zaključeno je i da se donese i fetva o šehitlucima na tim prostorima.

Vijeće je razmatralo i više prijedloga Vakufske direkcije o novim uvakufljenjima i transformaciji vakufske imovine, te tekuća pitanja.