Promo banner

A+ A A-

Izjava reisu-l-uleme u povodu oslobađanja Ejupa Ganića

reisu-l-ulema-CericSarajevo, 27. juli, 2010. (MINA) - U povodu oslobađajuće presude Ejupu Ganiću, bivšem članu Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić dao je slijedeću izjavu za javnost:

- Od vremena Huseina kapetana Gradaščevića (1831.-35.) autonomnost suverene države Bosne i Hercegovine nije bila na težem ispitu kao u slučaju Ejupa Ganića i ostalih bosanskohercegovačkih patriota koji su 2. i 3.  maja 1992. hrabro branili pravo na slobodu i suverenost države Bosne i Hercegovine.

Za razliku od Huseina kapetana Gradaščevića, kojeg je Beč izručio Istanbulu odakle se nikada više nije vratio u svoj voljeni Gradačac, Ejup Ganić je imao sreću, a time i država Bosna i Hercegovina što je sud u Londonu na vrijeme shvatio prevaru Beograda i što je u duhu svoje principijelne pravne tradicije u ovom slučaju donio jedinu moguću odluku, a to je oslobađajuća presuda za Ejupa Ganića, što je ustvari oslobađajuća presuda za državu Bosnu i Hercegovinu i sve njene patriote koji su branili pravo svih građana BiH  na suverenu nezavisnu bosansku državu.

Svaki čovjek zdravog razuma u Evropi, posebno u Bosni i Hercegovini može biti sretan i zadovoljan što je sud u Londonu izbjegao političku manipulaciju Beograda i time pokazao objektivnost, te ulio nadu svim ljudima dobre volje da na kraju uvijek pobjeđuje zdrav razum, istina i pravda.

Od srca čestitam Ejupu Ganiću i njegovoj porodici na hrabrosti, strpljenju i patriotskom držanju u odbrani suvereniteta naše države i slobode i časti svakog Bosanca i Hercegovca. Današnji dan  je povijesni dan za našu zemlju, za naš narod, za slobodnu Evropu i on je i osobna pobjeda za Ejupa Ganića i njegovu porodicu. Čestitam im i neka ih Bog čuva, kaže  u izjavi  reisu-ulema dr. Mustafa Cerić u povodu oslobađajuće presude u Londonu Ejupu Ganiću.