A+ A A-

Reisu-l-ulema primio delegaciju Bošnjačkog nacionalnog vijeća Srbije

Sarajevo, 22. juli 2010. (MINA) - Danas je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Mustafa ef. Cerić primio tročlanu delegaciju Bošnjačkog nacionalnog vijeća Srbije koju su činili predsjednik Mevlud Dudić, zatim predsjednik Izvršnog odbora Samir Tandir te potpredsjednik Zehnija Bulić.

IMG_5861

Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća upoznali su reisu-l-uleme o procesu formiranja Bošnjačkog nacionalnog vijeća prema izbornim rezultatima od 06. juna 2010. godine te o problemima s kojima se susrelo novoformirano Vijeće. Naglašena je i sramna uloga beogradskog režima i podli pokušaj osporavanja novoizabranog rukovodstva. U razgovoru je posebno ukazano na nelegitimnu izmjenu statuta po kojoj se rukovodstvo bira dvotrećinskom a ne natpolovičnom većinom kao što je to bio slučaj do sada te pokušaj podvale falsificiranih ostavki dva novoizabrana člana Vijeća sa liste Bošnjački preporod. Također, rukovodstvo Bošnjačkog nacionalnog vijeća je ukazalo i na brojne druge primjere diskriminacije Bošnjaka u Srbiji.

Reisu-l-ulema je ovom prilikom naglasio i svoju punu podršku radu Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji i Islamskoj zajednici u Srbiji na čelu sa muftijom Muamerom ef. Zukorlićem.