Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema primio Bižana Basirija i delegaciju Muzeja Ars aevi

Sarajevo,  21. 07. 2010 (MINA) -  Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je danas primio poznatog umjetnika Bižana Basirija, generalnog direktora Muzeja Ars aevi Envera Hadžiomerspahića i izvršnu direktoricu Muzeja Ars aevi Amilu Ramović.

Tokom susreta razgovarano je o aktivnostima Muzeja Ars aevi, posebno u kontekstu inicijative Kenana Šahovića arhitekte nove zgrade Gazi Husrev-begove biblioteke i uprave Gazi Husrev-begove biblioteke upućene Muzeju Ars aevi i umjetniku Bižanu Basiriju da ovaj renomirani umjetnik svoja umjetnička djela predstavi u novoizgrađenom objektu Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu.

ars-aevi-reisu-l-ulema_2010

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić podržavajući ovu inicijativu i naglašavajući značaj Gazi Husrev-begova vakufa na polju obrazovanja, kulture i duhovnosti ne samo za Bosnu i Hercegovinu nego i šire, istakao je važnost spajanja tradicionalnog i savremnog umjetničkog izraza u novoj zgradi Gazi Husrev-begove biblioteke, podsjećajući na oporuku Gazi Husrev-bega da se u njegovoj medresi izučava ono što zahtjeva mjesto i vrijeme.

Renomirani iransko-italijanski umjetnik Bižan Basiri je jedan od prvih osnivača kolekcije Ars aevi za Muzej savremene umjetnosti u Sarajevu.