A+ A A-

Reisu-l-ulema na sastanku u Londonu

London,13. juli 2010. (MINA) - Danas je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić u Londonu predsjedavao zajedno sa jerusalemskim patrijarhom Teofilisom (Theophilos III) sastankom Izvršnog odbora međunarodne organizacije „C1 - World Dialogue" u prisustvu jordanskog princa Gazija bin Talala, bivšeg portugalskog predsjednika Džordža Sampaija (Jorge Sampaio), bišeg britanskog premijera Toni Blera (Tony Blair), profesora Džana Espozita (Joh Esposito) i drugih vjerskih uglednika.

DSCF1110

„C1 - World Dialogue" je organizacija koja je ustanovljena u okviru Svjetskog ekonomskog furuma u Davosu kao odgovor na izazove nakon 11. septembra 2001. god. u odnosima između islama i Zapada.

Na londonskom sastanaku Izvršnog odbora „C1 - World Dialogue" tretirana su globalna pitanja koja utjeću na lokalnu mir i stabilnost. Eksperti za društvena, religijska, politička i interkulturalna pitanja prezentirali su izvještaje o religioznosti u svijetu kod različitih grupa, kao i razloge za međureligijsku toleranciju, odnosno netoleranciju.

DSCF1130

Iako svi govore o potrebi dijaloga, izvještaji su pokazali da je u mnogim djelovima svijeta prisutna vjerska, nacionalna i rasna netrpeljivost. Izvršni odbor „C1 - World Dialogue"  je podržao projekat „savez civilizacija" nasuprot „sukobu civilizacija" i pozvao sve ljude dobre volje da se ujedine u naporu za suživot i toleranciju u svijetu.

U svom obraćanju reisu-l-ulema Cerić je je podsjetio na genocid u Bosni i Hercegovoni i ukazao da su globalni mediji na primjeren način propratili ovogodišnju, petaestogodišnjicu dženaze u Potočarima.

DSCF1149

„Povodom ukopa 774 muslimana Bošnjaka i jednog katolika Slovenca mogle su se čuti izjave međunarodnih monitora genocida u Bosni i Hercegovini da su bosanske žrtve spasile kosovske Albance, jer je međunarodna zajednica na vrijeme intervenirala i zaustavila srpsku vojsku da počini genocid na Kosovu. Tužno je slušati da nesreća jednih mora biti razlog za spas drugih naroda. Umjesto toga mora se sve učiniti na vrijeme i na pravi način da se nikada i nikome ne dogodi genocid kao što se dogodio u Bosni i Hercegovini. Stoga je važno da „C1 - World Dialogue" širi svoje ideje o međuvjerskom i međukulturnom dijalogu kao jedino pravom i ispravnom putu za uspjeh i spas čovječanstva" - naglasio je reisu-l-ulema Cerić u Londonu.

Kako MINA saznaje, očekuje se da će se reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić sutra u Londonu sastati s prof. dr. Ejupom Ganićem, bivšim članom Predsjedništva R Bosne i Hercegovine.