Logo

Reisu-l-ulema posjetio Bileću i Trebinje

  • Published in
  • Kategorija: Reisu-l-ulema
  • Štampa

Sarajevo, 9.juli 2010. (MINA) -Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić posjetio je danas Bileću i Trebinje i upoznao se s uslovima u kojima žive povratnici Bošnjaci i s aktivnostima koje vodi Islamska zajednica predvođena glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice Trebinje Huseinom Hodžićem.

U pratnji reisu-l-uleme bili su muftija mostarski Seid ef. Smajkić, glavni imam Medžlisa IZ Trebinje Husein Hodžić i predsjednik IO Medžlisa IZ Trebinje Mustafa Fetahagić. Tokom posjete Bileći reisu-l-ulema je posjetio dvije džamije koje su u procesu obnove, u gradu Bileća i mjestu Plana.

Tokom boravka u Trebinju reisu-l-ulema je obišao mesdžide u Grančarevu, Skočigrmu i džamiju u Župi. U mesdžidu u Lastvi reisu-l-ulema je klanjao džumu namaz, pročitao hutbu u povodu 15. godišnjice genocida u Bosni I Hercegovini, a nakon toga je uručio vakufnamu Adamiru Jerkoviću, vakifu mesdžida u Lastvi kojeg je ovaj vakif obnovio svojim sredstvima.

trebinje-osman-pasina-dzamija

Trebinje: Osman-pašina džamija

Medžlis Islamske zajednice Trebinje ovih dana privodi kraju pripreme pred početak svečanih otvorenja džamija i mesdžida u Trebinju. Prema riječima Husein ef. Hodžića, glavnog imama za Trebinje i Bileću preostalo je još nekoliko sitnijih radova na ugradnji unutrašnjih podova u mesdžidu Skočigrm, te uređenje avlije ispred mesdžida u Zasadu. U povodu otvorenja obnovljenih džamija i mesdžida u Trebinju bit će organizirani progodni vjerski i kulturni sadržaji, promocije knjiga, javne tribine, večeri ilahija i sevdalinki. Svečano otvorenje mesdžida Adamira Jerkovića u Lastvi planirano je 18. jula 2010. godine, džamije u Župi je planirano 25. jula 2010. godine, mesdžida u Grančarevu 31. jula 2010. godine, mesdžida u Zasadu 1. avgusta 2010. godine i mesdžida u Skočigrmu 7. avgusta 2010. godine.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.