A+ A A-

Ostavka reisu-l-uleme na članstvo u Fondaciji za vjeru Tonija Blera

reisu-l-ulema-CericSarajevo, 6. mart 2010. (MINA) - Povodom hapšenja u Londonu akademika dr. Ejupa Ganića, ratnog člana Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, te zbog  kršenja osnovnih ljudskih prava  bosanskom državljaninu sa diplomatskim pasošom od strane Vrhovnog suda u Londonu (City of Westminster Magistrates Court), reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je danas (06. 03. 2010. g.) podnio ostavku na mjesto člana Međunarodnog religijskog savjetodavnog vijeća u Fondaciji za vjeru Tonija Blera (Tony Blair Faith Foundation), koja je osnovana 2008. godine.

U pismu koje je poslano na e-mail adresu Blerove Fondacije reisu-l-ulema Cerić obavještava bivšeg britanskog premijera Tonija Blera o svojoj ostavci te, između ostalog, kaže:

-Uvaženi gospodine Toni Bler,

Sa žaljenjem Vas obavještavam da se povlačim iz Međunarodnog religijskog savjetodavnog vijeća Vaše Fondacije za vjeru. Kao što vjerovatno znate Vrhovni sud u Londonu (City of Westminster Magistrates Court) Ujedinjenog Kraljvstva je 1. marta, 2010. god. uhapsio bosanskog državnika Ejupa Ganića radi ispitivanja na osnovu optužbi srbijanske Vlade za ratni zločin. Niko od Bosanaca nema straha da se suoči sa istinom i pravdom bilo kada i bilo gdje, ali niko od Bosanaca, koji su u Sarajevu branili svoje ljudsko dostojanstvo i svoje pravo na domovinu, nije spreman da ga se ponižava na putu, bilo kada i bilo gdje, posebno ne u Ujedinjenom Kraljvstvu za koje se vjerovalo da neće kršiti osnovna ljudska prava akademika Ejupa Ganića, kao što je pravo da bude osobno prisutan kako bi saslušao optužbe koje su protiv njega podignute.

Bivši potpredsjednik Republike Bosni i Hercegovine akademik Ejup Ganić je posljednji čovjek kojeg se može optužiti za zločine protiv Srba. Nakon slučaja Ejupa Ganića nije sigurno putovati u Ujedinjeno Kraljevstvo za sve one Bosance koji su branili svoj dom i svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu i koji su preživjeli genocid zato što su svi oni na srbijanskoj listi za ispitivanje poput nacističke liste za istrebljivanje.

Žao mi je, ali ne mogu podnijeti tu vrstu licemjerja Vrhovnog suda u Londonu!

Zbog toga tražim da se moje ime izbriše sa spiska Međunarodnog religijskog savjetodavnog vijeća Vaše Fondacije - kaže se u pismu ostavke reisu-l-uleme Cerića u Savjetodavnom vijeću Fondacije za vjeru bivšeg britanskog premijera Tonija Blera sa sjedištem u Londonu.

_____________________

U nastavku je tekst na engleskom jeziku u kojem se vidi ime reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića kao člana Međunarodnog religijskog savjetodavnog vijeća Fondacije Tonija Blera, među ostalim članovima uglednih ličnosti iz šest različitih religija sa, kao što se naglašava u brošuri Fondacije,  "nacionalnom i internacionalnom reputacijom".

Religious Advisory Council

The Foundation has an International Religious Advisory Council to give advice and help to Tony Blair on the Foundation's work and plans.

The Council is composed of individuals from each of the six faiths with which the Foundation initially intends to work.  Collectively, the members bring huge amounts of religious wisdom, scholarly expertise, and experience of religious leadership. The members are of national and international reputation.

Members of the Council are:

Dr Ismail Khudr AL-Shatti, Advisor in Diwan of HH the Prime Minister of Kuwait and former President of the Gulf Institute for Futures and Strategic Studies

HE Dr Mustafa Ceric , Grand Mufti of Bosnia -Herzegovina

The Right Reverend and Right Honourable Richard Chartres, Lord Bishop of London

The Reverend David Coffey, President of the Baptist World Alliance

The Reverend Joel Edwards, General Director of the Evangelical Alliance

Professor Jagtar Singh Grewal, former Chairman of the India Institute of Advanced Study and former Vice-Chancellor of Guru Nanak Dev University

Roshi Joan Halifax, Abbot of the Upaya Zen Center

The Right Reverend Josiah Idowu-Fearon, Bishop of Kaduna

Professor Anantanand Rambachan, Chair of the Religion Department at St. Olaf College, Minnesota

Rabbi David Rosen, Chairman of the International Jewish Committee on Interreligious Consultations