A+ A A-

Reisu-l-ulema u Bukureštu

Sarajevo, 5. avgust 2009. (MINA) -  U okviru programa međumuslimanske solidarnosti na Balkanu pod pokroviteljstvom turskog vrhovnog muftije dr. Alija Bardakoglu, u petak navečer (4. septembra 2009.) je dr. Mustafa Cerić prisustvovao iftaru u Burkureštu, Rumunija,  zajedno sa bugarskim, albanskim, kiparskim, crnogorskim, makedonskim i grčkim muftijama. Domaćin bukureškog iftara bio je rumunski muftija Murat Jusuf, kojem se odazvao i rumunski predsjednik Traian Bāsescu i na taj način pokazao poštovanje prema Islamskoj zajednici u Rumuniji . U svom kratkom obraćanju rumunski prdsjednik Bāsescu pozvao je političare da se upoznaju sa islamom kako bi se oslobodili pogrešnih predrasuda o muslimanima.

Reis-iftar-Bukurest-2009-2

Vrhovni muftija Turske dr. Ali Bardakogl je ukazao na važnost  okupljanja muftija na Balkanu kao načina da se učvrste tradicionalne veze između institucija islamskih zajednica radi očuvanja i razvijanja duha unutar muslimanske tolerancije, koju treba širiti u dijalogu sa drugim vjerama i kulturama na Balkana i  Europi. Šejh Bardakoglu se zahvalio predsjedniku Bāsescu na prisustvu i naglasio da Rumunija može biti primjer međuvjerske i međukulturne tolerancije.

Rumunski muftija Murat Jusuf je govorio o muslimanima u Rumuniji kojih danas ima oko 100.000 (sto hiljada) od kojih su većina Tatari, koji svoje vjerske obaveze obavljaju u 50 džamija.

U znak zahvalnosti za gostoprimstvo, reisu-l-ulma dr. Mustafa Cerić je rumunskom muftiji Muratu Jusufu poklonio primjerak Kur'ana Fadilpaše Šerifovića te ukazao na značaj bukureškog iftara u razvijanju međumuslimanske solidarnosti na Balkanu, kojoj treba da se veseli svaki čovjek dobre volje, jer svako druženje koje snaži zajedništvo u ljubavi prema Bogu i čovjeku donosi mir čovječanstvu.

Reis-Iftar-Bukurest-2009

 „Naši susreti i dogovori pod pokroviteljstvom Islamske zajednice u Turskoj vesele svakog muslimana i muslimanku na Balkanu i Europi, jer u tome vide svoju snagu i sigurnost te osjećaju da je to lijep primjer i za druge da se okupljaju i dogovaraju o zajedničkim pitanjima o kojima ovisi naša zajedničaka budućnost i jedinstvo u različitosti vjera i kultura kako na Balkanu tako i u Europi" - zaključio je reisu-l-ulema Cerić na bukureškom iftaru.