A+ A A-

Posjeta Reisu-l-uleme Libiji

 

Sarajevo,4. septembar 2009. (MINA) - Na poziv libijskog vođe Muamera el Gadafija, a u povodu 40 godina libijske revolucije, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, predvodio je delegaciju Islamske zajednice koja je boravila u Tripoliju od 1. do 4. septembra 2009. godine.

reis-gadafi-2009

Libijska Arapska Džemahirija je posljednjih nekoliko dana bila u žiži svjetske javnosti. Prvi septembar je dan pobjede libijske revolucije prije 40 godina i zato je ovogodišnja proslava bila veća i glamuroznija od svega što je do sada viđeno na afričkom kontinentu ali i općenito u cijelom muslimanskom svijetu. Pa iako su neki zapadni mediji pokušali pokvariti ovo veliko libijsko slavlje histeričnom kampanjom zbog Megrahija i njegovog izručenja Libiji, domaćini se uopće nisu na to osvrtali i nisu dopustili da im išta pokvari veliko slavljeničko raspoloženje. Više od sto delegacija iz cijelog svijeta prisustvovalo je centralnoj manifestaciji na Zelenom trgu u centru Tripolija.

Na centralnoj proslavi i vojnoj paradi prisustvovali su i čestitali libijskom vođi Muameru el Gadafiju: jordanski kralj Abdullah, Katarski emir Halifa bin Hamed al Sani, Vladar Kuvajta, predsjednik Tunisa Zejnul Abidin, Alžira Buteflika, premijer Italije Silvio Berluskoni, premijerka Ukrajine Julija Timošenko, predsjednik Venecuele Ugo Čavez i predsjednici gotovo svih zemalja afričkog kontinenta.

Bosnu i Hercegovinu predstavljao je Željko Komšić, Crnu Goru Filip Vujanović a Srbiju Boris Tadić.

Na poziv libijskog vođe Gadafija ceremoniji je prisustvovao i reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić i bio jedini vjerski lider koji je prisustvovao centralnoj proslavi na Zelenom trgu i bio smješten u centralnoj loži koja je bila isključivo namijenjena kraljevima, predsjednicima, prinčevima i premijerima. Ovu iznimnu čast, koja je ukazana bosanskom reisu-l-ulemi, domaćin je ukazao jer je dr. Mustafa Cerić prilikom ove posjete uručio Bosanski orden islama Prvoga reda, Muameru el Gadafiju, za njegov doprinos u očuvanju islamskog identiteta kod nas i u svijetu. Libijski vođa se zahvalio na ordenu i obećao da će i dalje brinuti o muslimanima širom svijeta a naročito bosanskim.

Prilikom centralne ceremonije reisul-l-ulema se susreo sa emirom Katara Halifom bin Hamedom al Sanijem i zahvalio mu na dosadašnjoj pomoći koju Katar i emir lično daju Islamskoj zajednici u BiH ali i državi Bosni i Hercegovini. Dogovoren je završetak radova na Gazi Husrevbegovoj biblioteci kao i datum centralnog otvaranja.

Reis Cerić se također susreo sa jordanskim kraljem Abdullahom i dogovorio susret s njim tokom međunarodne konferencije u New Yorku u oktobru mjesecu a na kojoj će sudjelovati i predsjednik SAD Barak Obama.

Tokom boravka u Libiji reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić susreo i sa tuniskim predsjednikom Zejnul Abidinom i alžirskim predsjednikom Buteflikom, Ekmeledinom Ihsanogluom, generalnim sekretarom OIC.

Delegaciju IZ BiH primio je ministar vakufa Libije Abdusselam Ibrahim i predsjednik Da'wah al islamijja dr. Ahmed Šerif.