A+ A A-

Ramazanska čestitka Reisu-l-uleme

 

Sarajevo, 20. avgust 2009. (MINA) - Danas je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić uputio ramazansku čestitku.

MINA u cjelosti prenosi ramazansku čestitku reisu-l-uleme dr. Cerića:

-Draga braćo i sestre,

Danas (20. 08. 2009), sa zalaskom sunca, nastaje prvi dan mjeseca Ramazana u 1430. hidžretskoj, odnosno 2009. miladskoj godini.

Ramazan je mubarek mjesec zato što je u njemu propisan post: - Vi koji ste se pouzdali u Božju miolost, propisuje vam se post kao što je bio propisan i onima prije vas da biste se zaštitili - (Bakare, 179).

Dakle, ibadet posta je zaštita od svega što čovjeka udaljava od  Boga i čovjeka.

Mubarek Ramazan je vrijeme u kojem se najsnažnije očituje osobna pobožnost svakog čovjeka za koju Uzvišeni Allah kaže da se ne može mjeriti ni sa jednom ovodunjalučkom vrijednosti.

Ramazan nas uči samopoštovanju duše u njezinoj želji da nadjaća tjelesne strasti.

Ramazan nas uči samopouzdanju ljudske ličnosti u njezinoj želji da živi u moralu.

Ramazan nas uči poštovanju prema čovjeku u njegovoj želji da živi i miru i sreći.

Zato je sretan onaj koji se u Ramazanu odazove Allahovom pozivu da u postu nađe mir sa sobom i sa svijetom, da nađe ljubav prema Bogu i prema čovjeku-komšiji.

Braćo i sestre, dok budete postili nemojte zaboraviti slabe i nemoćne oko sebe, jer glavni smisao ibadeta posta je da kod nas probudu suojećanje prema onima koji su gladni, koji trebaju našu ljubav i pažnju.

Sa uvjerenjem da će nam mjesec Ramzan donijeti Allahovu milost i oprost, od srca svim muslimanima i muslimankama u domovini i dijaspori želim sretne i berećetne mubarek dane Ramazana,

Ramazan šerif mubarek oslun!