A+ A A-

Reisu-l-ulema čestitao Pesah

 

Sarajevo,8. april, (MINA) - Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić uputio je u povodu Pesaha čestitku predsjedniku Jevrejske zajednice u BiH gosp. Jakobu Finciju.

U čestitki Reisu -l-uleme se kaže :

 

-Poštovani gosp. Finci,

Ovih dana Jevreji širom svijeta počinju obilježavati 15. nisan prvog mjeseca u jevrejskom kalendaru kao Pesah, podsjećajući nas tako na Musaovo (a.s.) kazivanje o čovjekovom putu od ropstva do slobode. Iako nas Musaovo (a.s.) ili Mojsijevo vrijeme dijeli višemilenijskim godinama, poruka i borba Musaova i njegovog naroda za slobodu i dostojanstvo čovjeka, nisu ništa manje važni i ništa manje potrebni ni danas. Više nego ikada svi danas treba da uče na primjeru Musaove hrabrosti i mudrosti u borbi protiv nepravde i tiranije moćnika koji, kao i u Musaovo doba, drže cijele narode u ropstvu i beznađu.

Stoga, cijeneći univerzalne vrijednosti Musaovog primjera, dozvolite mi da Vama i Jevrejskoj zajednici u Bosni i Hercegovini u ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i moje osobno ime iskažem izraze poštovanja i poželim Vam ugodne blagdane Pesaha u kojima Vi Jevreji slavite značajan datum u povijesti čovječanstva.